FDA, Neuralink’in insan deneylerine başlama talebini reddetti

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Neuralink'in insanlı testlere başlamak için yaptığı başvuruyu reddetti. 

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Neuralink‘in insanlı testlere başlamak için yaptığı başvuruyu reddetti. TeslaTwitterSpaceX ve Starlink gibi şirketlerin sahibi olan Elon Musk‘ın beyin-makine arayüzü oluşturmasını sağlayan Neuralink için biraz daha beklemesi gerekecek.

Neuralink, insan-makine etkileşimiyle bir arayüz oluşturarak beyin gücüyle makineleri yönetmeyi ve beyni bir makineye aktarmayı amaçlıyordu. Daha çok bilim kurgu filmlerindeki gibi beyin dokusuna direkt olarak bağlanan bir sistem benimseniyor. Eğer işler istenildiği gibi giderse kötü alışkanlıklar, bağımlılık ve hafıza kaybı gibi önemli sorunların ortadan kaldırılacağı iddia ediliyor.

Ortaya çıkan raporlara göre Neuralink’in piyasaya bir ürün sürme olasılığı oldukça uzak görünüyor. Mevcut ve eski Neuralink çalışanları, “FDA’nın başlıca güvenlik endişeleri arasında cihazın lityum pili, implantın küçük tellerinin beynin diğer bölgelerine göç etme potansiyeli ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılıp çıkarılamayacağı ve nasıl çıkarılacağı konusundaki sorular yer alıyordu.” dedi.

FDA’nın pil sistemi ve yeni transdermal şarj etme yetenekleriyle ilgili endişeleri, cihazın arızalanma olasılığı etrafında dönüyor. Bununla beraber kurum, pilin “arızalanma olasılığının çok düşük” olduğuna dair güvence istiyor. Çünkü böyle bir durumda, parçalanmış bir paketten elektrik akımının veya ısı enerjisinin boşalması çevredeki dokuyu kızartabilir. Bu da hastanın beyninde kalıcı hasarlar verebilir.

Ayrıca FDA, hastanın gri maddesine uzanan elektrik kablolarının küçük boyutu nedeniyle, cihazın değiştirme veya yükseltme için toptan çıkarılması gerektiğinde olası sorunlarla da çok ilgileniyor. Bu elektrotlar o kadar küçük ve hassastır ki, çıkarma sırasında (hatta düzenli kullanım sırasında) kopma ve daha sonra önemli bir şeye saplanabilecekleri beynin diğer bölgelerine göç etme riskiyle karşı karşıya kalabilme ihtimalleri bulunuyor.

Elon Musk, “Show & tell” etkinliğinde FDA onayını 6 ay içerisinde alacaklarını iddia etmişti. Söz konusu insan beyni olduğu için bu sürecin çok daha uzun olacağı tahmin ediliyor.

Güncel İçerikler