Neuralink, 6 ay içerisinde insanlı testlere başlayacak

Elon Musk, Neuralink için düzenlediği “Show & tell” etkinliğinde geliştirilen teknolojinin 6 ay içerisinde insalı testlere başlayacak düzeye geldiğini açıkladı.

Tesla, Twitter, SpaceX ve Starlink gibi şirketlerin sahibi olan Elon Musk, beyin-makine arayüzü oluşturmasını sağlayan Neuralink için insanlı denemelerin 6 ay içerisinde başlayacağını açıkladı. “Show & tell” etkinliğinde konuşan iş insanı, yeni teknoloji hakkında önemli bilgiler verdi.

31 Ekim’de yapılması planlanan “Show & tell” etkinliğinin 30 Kasım tarihinde gerçekleşeceğini daha önce sizlerle paylaşmıştık. Yapılan etkinlikte geliştirilen teknolojinin geçmişten günümüze nasıl bir yol izlediği ve olumlu olumsuz birçok gelişme hakkında açıklamalar yapıldı.

Neuralink, insan-makine etkileşimiyle bir arayüz oluşturarak beyin gücüyle makineleri yönetmeyi ve beyni bir makineye aktarmayı amaçlıyordu. Daha çok bilim kurgu filmlerindeki gibi beyin dokusuna direkt olarak bağlanan bir sistem benimseniyor.

Testler sırasında maymunlar ve domuzları kullanan şirket hakkında Elon Musk, “Bir hayvana cihaz yerleştirmeyi düşünmeden önce, titizce hazırlanan yazılı verileri inceleyerek elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu cihazları hayvanlara yerleştirme konusunda düşüncesiz değiliz.Son derece dikkatliyiz ve koyuna, domuza veya maymuna bir implant taktığımızda, cihazın keşif amaçlı değil, doğrulayıcı olmasını her zaman istiyoruz.” dedi.

Elon Musk, açılış için yaptığı konuşmada, “Hepimiz bir bakıma zaten cyborg’uz. Telefonunuz ve bilgisayarınız sizin uzantılarınızdır. Bir telefonla etkileşim kuruyorsanız, başparmaklarınızı hareket ettirebildiğiniz veya telefonunuzla konuşabildiğiniz ile sınırlıdır. Bir telefonla etkileşim kuruyorsanız, başparmaklarınızı hareket ettirebildiğiniz veya telefonunuzla konuşabildiğiniz süreçle sınırlıdır. Yapay zekanın uzun vadeli riskini azaltmak için ele almamız gerektiğini düşündüğüm temel sınırlama bu oluyor.” dedi. 

Neuralink, geliştirdiği teknoloji için hala ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay almak için çalışamalar yapıyor. Eğer onay süreci tamamlanırsa 6 ay içerisinde insanlı deneylere başlanacak. 

Güncel İçerikler