Tekstil endüstrisine sürdürülebilir boyalar geliştiren Ever Dye, 3.4 milyon euro yatırım aldı

Tekstil boyalarının daha sürdürülebilir olmasını sağlayan Ever Dye, 3.4 milyon euro yatırım aldı.

Derin teknoloji odaklı Ever Dye, tohum turunda 3.4 milyon euro yatırım aldı. Tur, derin teknoloji startup’larında uzmanlaşmış bir yatırım fonu olan Maki.vc ve Asterion Ventures tarafından yönetildi.

Tekstil endüstrisinin temizliği önemli bir çevre sorunu haline geldi. Boyama, tekstil endüstrisinin sera gazı emisyonlarının yüzde 52‘sinden sorumlu tutuluyor. Şu anda, boya fabrikalarının üretim için kullandığı enerji çoğunlukla kömür veya doğal gazdan elde ediliyor ve bu da önemli ölçüde CO2 emisyonuna neden oluyor. Ek olarak, dünyadaki su kirliliğinin yüzde 20‘si de doğrudan boyama endüstrisinden kaynaklanıyor. Ever Dye’da bu sorunu çözmeye odaklanıyor.  

Ilan Palacci ve Amira Erokh tarafından 2021 yılında kurulan girişim, oda sıcaklığında 30 dakikada uygulanabilen, mineraller ve bitkisel atıklardan oluşan yeni bir biyo-kaynaklı pigment yarattığını iddia ediyor. Geleneksel boyama yöntemleri enerji yoğundur, çünkü kumaşlar genellikle 130 dereceye ulaşabilen otoklavlarda saatlerce boya maddelerine daldırılıyor.

Ever Dye kurucu ortağı Ilan Palacci, “Ever Dye’ın yeni, özgün yöntemiyle, kumaşlar beş kat daha hızlı, on beş kat daha az enerji tüketilerek ve herhangi bir petrokimya kullanılmadan boyanabiliyor. Eşsiz yeşil çözümlerimiz, mevcut endüstriyel altyapılara tamamen uygundur ve su tasarrufu sağlamanın yanı sıra tekstil endüstrisinin sera gazı emisyonlarını da azaltacaktır.” dedi.

Fransız giyim firması Petit Bateau da son 12 aydır Fransa’nın Troyes kentindeki fabrikasında Ever Dye’ın çözümünü test ediyor.

Sürdürülebilirlik odaklı derin teknoloji girişimi, aldığı yatırımı yeni nesil, sürdürülebilir boyama sürecini geliştirmek, daha fazla ticarileştirmek ve tekstil endüstrisinin emisyonları düşürmesine yardımcı olmak için kullanacağını söylüyor.

Güncel İçerikler