Hücresel tarım teknolojisi ile yumurta üretimine odaklanan Onego Bio, 10 milyon euro yatırım aldı

Gıda sektöründe hayvan ihtiyacını ortadan kaldırmak amacıyla hayvanlara ihtiyaç duymadan yumurta akı üretimine odaklanan Onego Bio, 10 milyon euro yatırım aldı.

2022’de kurulan ve “biyoalbümen” üretimine odaklanan Finlandiya merkezli Onego Bio, 10 milyon euro yatırım aldığını duyurdu. Başlangıç finansman turu, risk sermayesi yatırımcıları Agronomics Limited ve Maki VC katılımıyla gerçekleştirildi.

VTT Teknik Araştırma Merkezi’nin tarımsal yan kuruluşu olan Onego Bio, dünyanın en çok kullanılan hayvansal proteinlerinden biri olan yumurtalarla ilgili çevresel sorunları çözmek için ticari olarak kanıtlanmış bir biyoteknoloji çözümü kullanıyor. Bioalbümen, hayvanlara ihtiyaç duymadan protein ile özdeş bir yumurta oluşturan özel bir fermantasyon süreci ile üretilen, hayvansal gıda içermeyen bir yumurta proteinidir. Yoğun hayvancılık, aşırı arazi kullanımı, sera gazı emisyonları, su kıtlığı ve küresel salgın riski gibi birçok çevresel tehlikenin varlığına dikkat çeken şirket, hücresel tarım ile yumurta beyazı üretimine olan talebin küresel olarak artacağına inanıyor.

Applications

Küresel yumurta üretimi son 20 yılda hacmini neredeyse ikiye katladı ve 2030 yılına kadar üretimin 138 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bitki bazlı alternatif ürünler, son yıllarda olağanüstü bir artış ile daha fazla tüketicinin tabaklarında yer almaya başladı. VTT ekibi, su, şeker ve bazı minerallerin yardımıyla protein üretimi sayesinde yumurta akı üretiminde önemli çevresel iyileştirmeler sağladığını iddia ediyor. Onego Bio CEO’su Maija Itkonen, benzersiz fonksiyonel özellikleri nedeniyle yumurta beyazını alternatif bileşenlerle değiştirmenin oldukça zor olduğuna dikkat çekiyor. Itkonen, “Yumurta akı üretimi, bir sonraki seviye proteinler için akıllı bir başlangıç ​​noktasıdır” diyerek pek çok uygulamada bu alternatifin kullanılabileceğinin altını çiziyor.

Onego Bio, önümüzdeki yıllarda Finlandiya’da pilot üretimini oluşturmaya ve ilk ürünü olan biyoalbümen tozu için gerekli ticari onayları almaya odaklanacak.

Güncel İçerikler