Tek kullanımlık plastik şişelerin çevreye verdiği zararı azaltmayı amaçlayan Wayout, Seri A turda 6 milyon euro yatırım aldı. Climentum Capital liderliğinde düzenlenen tura Re:Food, Raven Capital ve mevcut yatırımcılar katıldı.
Dünyada insan nüfusundan 66 kat daha fazla plastik şişe bulunuyor. Bu şok edici istatistik, dünyanın kirlenme konusunda nasıl sorunlar yaşadığını ortaya koyuyor. Genellikle tek kullanımlık olan plastik şişeler, arkalarında birçok sorun bırakıyor. Stockholm merkezli Wayout, bu sorunu çözmeyi misyon ediniyor.
2018 yılında kurulan girişim, yerel kirli suları güvenle içilebilir suya dönüştüren konteyner boyutunda su arıtma tesisleri üretiyor. Çözüm, esas olarak su üretimini yerelleştiriyor. Geliştirilen su dağıtımı ve tüketimi için plastik şişelere güvenme ihtiyacını ortadan kaldırdı.
Her insan yılda ortalama 100 litreden fazla şişelenmiş su tüketiyor. Bu şişelerden çok miktarda plastik okyanuslarımıza girmekle kalmıyor aynı zamanda haftalık olarak 40.000’den fazla kamyonun su dağıtmasını da içeriyor.
Wayout’un Alfa Laval, Siemens ve Ericsson gibi ortaklarla birlikte patentli ve geliştirilmiş konteynerleştirilmiş çözümünün kurulumu ve çalıştırılması kolay oluyor. Her konteynerleştirilmiş çözüm, 30 yıl bekleme kullanım ömrü sunuyor. Tek bir Wayout sistemi, 3.000 kişiye sıfır yan ürünle temiz ve güvenli günlük içme ve yemek pişirme suyu sağlayabiliyor. Ayrıca yaklaşık olarak 6.5 milyon plastik şişe kullanımının ortadan kaldırılmasına ve yılda 500 tonun üzerinde CO₂ salınımının önlenmesine yardımcı oluyor.
Konteyner ve parçaları, uç ve bulut tabanlı yapıların bir kombinasyonu aracılığıyla, temel bilgileri ve tüketim verilerini kullanıcıya ve operatöre ileterek, kullanıcıların su içme alışkanlıklarını ve tüketilen suyun saflığını izlemelerine olanak tanıyor.
Wayout CEO’su Ulf Stenerhag, “Wayout’un yerel olarak su üretmeye yönelik iş konsepti, birçok sürdürülebilirlik sorunuyla aynı anda başa çıkmak anlamına geliyor. Bizi ayıran şey, suyu temizlemekten tüketicilere su sağlamaya kadar uzanan bir çözüme sahip olmamızdır. Ünitemiz tuzlu sudan endüstriyel atık suya kadar her şeyi temizleyebiliyor. Saf H₂O’ya kadar saflaştırıyoruz ve ardından sağlıklı içme suyu haline getirmek için mineraller ekliyoruz. Su temini konusunda 360 derecelik bir yaklaşımımız var. Bu bizim başarı faktörlerimizden biridir.” dedi.
Girişim, aldığı yatırımı güvenli içme suyu dağıtım sistemini büyütmek için kullanacak.