Uzay atıklarını temizleyen ClearSpace, 26 milyon dolar yatırım aldı

Uzaydaki kirliliği temizleyerek sürdürülebilir uzay ortamı oluşturmayı amaçlayan ClearSpace, düzenlenen Seri A turda 26 milyon dolar yatırım aldı.

Uzay operasyonlarının sürdürülebilir olması için temizlik görevleri üzerinde çalışan ClearSpace, düzenlenen Seri A turda 26 milyon dolar yatırım aldı. OTB Ventures ve Swisscom Ventures liderliğinde düzenlenen tura Luxembourg Future Fund, Lakestar, In-Q-Tel, Happiness Capital ve 600 T Space Investments katıldı.

2018 yılında Luc Piguet ve Muriel Richard-Noca tarafından kurulan girişim, imha ve yörünge içi taşımadan görev genişletme, montaj, üretim, onarım ve geri dönüşüme kadar çok çeşitli Yörünge içi hizmet uygulamalarını destekleyen teknolojiler geliştiriyor. ClearSpace, sürdürülebilir uzay operasyonlarını geliştirmeyi ve döngüsel bir ekonomiyi teşvik etmeyi amaçlıyor. 

2020’de ClearSpace, yörüngeden enkaz kaldırmanın fizibilitesini göstermek için en son teknolojiyi ve gelişmiş yörünge tekniklerini kullanarak ClearSpace-1’i geliştirmek üzere ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından bir hizmet sözleşmesi kazandı. İsviçreli girişim, 2026’da başlaması planlanan dünyanın ilk uzay enkazı kaldırma görevi ClearSpace-1 öncesinde operasyonlarını hızlandırıyor. ESA’ya göre, uzay gözetleme ağları tarafından izlenen 32.480 enkaz parçası Dünya’nın yörüngesinde dönüyor. Bununla birlikte, 1 mm’den 10 cm’den büyük olan 130 milyondan fazla izlenemeyen nesne yer alıyor. ClearSpace’in bu nesneleri temizlemesi bekleniyor. 

ClearSpace kurucu ortakları, CEO Luc Piguet ve CTO Muriel Richard-Noca, “Bu oluşuma dört yıl önce uzay operasyonlarını sürdürülebilir kılmak amacıyla başladık.  Yolculuğumuza yeni ortak yatırımcılarımızın da katılmasından dolayı çok mutluyuz. Pazar artık beklediğimizden çok daha hızlı gelişiyor ve uzay sürdürülebilirliğinin acil ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyetlerimizi hızlandırmayı dört gözle bekliyoruz.” dedi. 

Swisscom Ventures’tan Dominique Megret, “Swisscom Ventures, uzay operasyonlarını sürdürülebilir kılma misyonunda ClearSpace’i desteklemekten mutluluk duyuyor, ClearSpace bir derin teknoloji dönüm noktası ve ileriye dönük ekiple çalışmayı dört gözle bekliyoruz.” dedi.

Yeni yatırımla beraber girişimin sürdürülebilir alan kullanımına yönelik hareketi hızlandırmaracağı belirtiliyor. Ayrıca yatırım turunun bir parçası olarak ClearSpace, Lüksemburg’da operasyonel çalışmalar yapmaya başlayacak. 

Güncel İçerikler