2013 yılında ODTÜ TEKNOKENT’te kurulan ve eklemeli imalat alanında ürün ve hizmetler geliştiren BTech’in (şimdiki unvanı ile Addpark) spin-off şirketi olan TrabTech, 6 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı. Tura, Fark Holding, Teknokent Girişim Destek ve Yatırım, Coşkunöz Holding, Ahu Serter, Şule Mene, Emin Ataç, Ömer Burhanoğlu, Deniz Büyükkuşoğlu, Mehmet Murat Ayabakan ve Ertuğrul Birol Şen katıldı.
Bu yatırıma ek olarak TrabTech, ileri malzeme araştırmaları ve pediyatrik uygulamaların da dahil olduğu, ortopedi ve pediatrik alanında geliştireceği yeni implant malzemeler için Avrupa Birliği fonlarından 1.3 milyon euro destek aldı.
Bu desteklerle TrabTech, ilk seri imalat ürünü olan kalça protezi TrabCup’ın ticarileşmesini sağlamayı, yeni geliştirilen ürünlerin regülasyon süreçlerinin tamamlanmasını, şirket merkezinin Almanya’ya taşınarak Avrupa Pazarına açılmayı ve FDA başvuru hazırlıklarını devam ettirmeyi hedefliyor. TrabTech’in kurucuları arasında Kuntay Aktaş, Katalist Yatırım şirketi kurucusu Dr. Erol Teberoğlu ve BTech’in ortakları yer alıyor.
TrabTech yeni bir imalat yöntemi olan ve 3 Boyutlu yazıcılar olarak da bilinen eklemeli imalat yöntemiyle, kemik ile çok daha hızlı entegre olabilen, hızlı iyileşme sağlayan, genç ve yaşlı hastalarda kullanılabilen “Trabeküler İmplant” serisini geliştiriyor. İmplant yüzeyinde kemiğin trabeküler yapısına benzeyen yüzey teknolojisi, kemik ve dokuların büyümesini sağlarken, boşluklu yapısı sayesinde doku ve kanlanmayı maksimum seviyede tutmakta, nano seviyedeki pürüzlülük hücrelerin de tutunması için özel bir ortam oluşturuyor. Üstelik titanyum malzeme ve eklemeli imalat ile üretilen implantlar, yüksek biyouyumluluk, mukavemet ve sürtünme katsayısının yanında esneklik ve kolay stabilizasyon sağlıyor. Bu sayede implantların insan vücudundaki ömrünün artırılması ve ileri yaşlardaki veya daha önce implant ameliyatı geçirmiş hastaların hayat kalitesinin önemli seviyede arttırılması hedefleniyor.
İmplant endüstrisinde getirdiği yenilikler ile büyük bir dönüşümü tetikleyen bu teknolojide uzun yıllardır çalışan TrabTech ekibi, kişiye özel implantlar ile birlikte Türkiye’nin Class III medikal cihaz olarak alanındaki ilk seri imalat ürünü, Dünya’da da sayılı örneği olan kalça implantı projesini sertifikalandırarak önemli bir aşama kaydetti. Ürünün ise 2023 yılında pazarda olması planlanıyor.
Eklemeli İmalat’ta kafes yapı adı verilen gözenekli yapılar “Eklemeli İmalat ile Tasarım” yöntemlerinin ileri seviye kullanımını gerektiren komplike bir tasarım yöntemi olarak biliniyor. Bu alanda uzun yıllardır araştırma yapan ve ürün geliştirme konusunda tecrübeli bir ekibe sahip olan TrabTech; kazandığı bilgi birikimini hem pazardaki medikal ürünlerinde hem de ileri teknoloji yeni implant sistemlerini geliştirmek üzere yürüttüğü yeni Ar-Ge projelerinde kullanmaktadır.
TrabTech’in yaptığı iş birliklerine değinen firmanın CEO’su Kuntay Aktaş, “Bu alanda çalışmaya başladığımız günlerde “Eklemeli İmalat” teknolojisi ve medikal kullanımlar çok yaygın ve bilinir değildi. Bugün geldiğimiz noktada ise implant endüstrisini dönüştürecek bir teknolojinin kabulünden bahsedebiliyoruz. Bu tür dönüşümler ise ancak iyi iş birlikleri ile olabilir. Geliştirdiğimiz ürünleri Dünya’nın en prestijli üniversite ve kurumları ile yürüttüğümüz iş birlikleriyle hayata geçiriyoruz. TrabTech bir implant veya ortopedi firması değil. Geliştirdiği ürünlerin ötesinde kullandığı yöntemler, araçlar, iş yapma biçimi ve çok uluslu şirket kültürü ile yeni nesil bir teknoloji firması. İsviçre, Almanya, İsveç, İngiltere ve Amerika’nın önemli kuruluşları ile yaptığımız ortak çalışmalar vizyonumuzu ve yetkinliğimizin karşılık bulması sebebiyle bizi daha da heyecanlandırıyor. Amacımız bu alanda yüksek nitelikli ürünler geliştiren dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden birisi olmak. Bize inanan yatırımcılarımıza, bu rüyanın gerçek olmasını sağlayan, çalışkan, donanımlı ve tutkulu mühendislik ekibimize, beraber çalıştığımız bilim insanlarına, “Eklemeli İmalat” ve “Medikal 3D Printing” uygulamalarının gelişmesine fayda sağlayan endüstriyel dostlarımıza çok teşekkür ederim.” dedi.
Türkiye’de kurulan ve bu günlerde Avrupa ofisinin kurulum süreçleri devam eden TrabTech’in diğer bir önemli gelişmesi ise 2023 yılında başlayacak yeni araştırma projeleri. Medikal alanda 3 Boyutlu yazıcılar olarak bilinen “Eklemeli İmalat” teknolojisi konusunda uzmanlığı ile Avrupa’nın en saygın ve önemli üniversitelerinin ve kurumlarının bulunduğu bir çok araştırma grubunda yer alan TrabTech’in, yürütücüsü olduğu yeni bir projesi geçtiğimiz aylarda Avrupa Komisyonu’ndan onay aldı.
Yapay zeka destekli çeşitli tasarım yöntemlerinin, özel boşluklu yapıların kullanılacağı implant ürünlerinin yeni bir prosesle geliştirilmesi de hedefleniyor. Macaristan’dan bilim insanlarının destek vereceği proje 1.3 milyon Euro bütçesi ile önemli bir araştırma kaynağı yaratıyor.