Martı, Hop ve BinBin’in Kadıköy’deki scooter’ların toplanmasıyla ilgili açıklamaları

Kadıköy Belediyesi'nin kaldırımları işgal ettiği gerekçesiyle topladığı scooter'lar hakkında bölgede hizmet veren mobilite şirketleri Martı, Hop ve BinBin, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gündelik kullanım için ideal çözümler sunan elektrikli scooter’lar, kısa mesafe gidilecek yerler için alternatif bir ulaşım çözümü oluyor. Her ne kadar artı yönü fazla olsa da dikkatsiz kişilerin kaldırım işgali sonrasında yayalar da bu araçlardan olumsuz etkilenebiliyor. İşte tam bu yüzden Kadıköy Belediyesi, kaldırımları işgal eden scooter’ları toplama kararı aldı.

Kadıköy belediyesine bağlı olan zabıta ekipleri, yaya geçisine engel olan ve yanlış yere bırakılan tüm scooter’ları toplama kararı aldı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Ekiplerimizle sabah itibarıyla skuter denetimlerimiz başladı. Uygunsuz park eden, yaya geçişini engelleyen skuterleri kaldırıyoruz. Yaya hakkını sonuna kadar koruyacağız.” dedi.

Scooter şirketleri neler dedi?

Martı kurucusu Oğuz Alper Öktem, konuyla ilgili şunları söyledi: “Sayın Odabaşı, her gün onlarca şikayet gelse alabileceğiniz maksimum şikayet 99x365gün = 36.135 olur. Oysa son 12 ayda sadece Martı’ya “Kadıköy’de daha fazla scooter istiyoruz” diyen Kadıköylü sayısı 101.874. Bahsettiğiniz Paris referandumu Kadıköy’de yapılsa sonuç ortada.

Görüntülerde mavi ve kırmızı Martıların kilitlerini keserek aldığınızı üzülerek görüyoruz. O kilitlerin tanesi 600 TL. Ziyan olan milli servetimiz, yazık keşke iş buraya gelmese. Belediyenizden 12 farklı tarihte “park yasak harita alanı” talep etmişiz. Bize bugüne kadar ulaşan herhangi bir harita olmadığı gibi, son günlerde gelen hiçbir resmi yazı da yok maalesef. Belediyenizden 12 farklı tarihte “park yasak harita alanı” talep etmişiz. Bize bugüne kadar ulaşan herhangi bir harita olmadığı gibi, son günlerde gelen hiçbir resmi yazı da yok maalesef.

Bu vesileyle sizi ofisimize davet etmek istiyorum. Yeni kaldırım tanıma sensörlerimizi, Türk mühendislerimizin ürettiği scooter beyinlerini ve daha sokağa çıkmamış araba prototiplerimizi göstermek isterim. Kadıköy ilçesi, kişi başına düşen paylaşımlı elektrikli araç kullanımında dünyada birinci sırada. Kadıköy’ü Berlin Mitte, Paris Zone-1 ve Brüksel merkez ilçeleri takip etmekte. Biz bununla gurur duyuyoruz. Birlikte çalışarak emin olun Kadıköylüler için çok büyük işler yapabiliriz. Örneğin elektrikli arabalarımızı Kadıköy’de pilot kullanıma açabiliriz. Biz, Kadıköy için daima hizmete hazırız.” 

Scooterların toplanmasıyla alakalı mobilite şirketi Hop, Hizmet vermeye başladığımız 2019 yılından beri özenle çalışıyor, operasyonlarımızı titizlikle gerçekleştiriyoruz. Her belediyenin sınırları içerisinde belirlenen skuter adetlerine ilk günden beri dikkat ediyor, bu konuda asla taviz vermiyoruz. Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’yle (U-ETDS) anlık olarak verilerimizi paylaşıyoruz.

Hop olarak çözüm odaklı yaklaşımımızla tüm şehir sakinlerinin pratik ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşım ihtiyacını karşılayabilmesi adına güvenlik gündemimizi güncel tutuyor, kullanıcılarımızı tüm iletişim kanallarımızdan uygun ve doğru park konusunda bilgilendiriyoruz.

Ulaşım problemini çözerek şehir hayatına büyük ölçüde katkı sağlayan mikromobilite araçlarının toplum tarafından özümsenmesi, yaya ve şehir sakinlerinin haklarının korunması için yasal mercilerle her zaman iş birliğine açık olduğumuzu belirtmek isteriz. Kadıköy Belediyesi’nin “kuralsızca park edilmiş skuterleri toplama konusundaki” tutumunu ise tarafsız ve adil bulmuyor ancak saygıyla karşılıyoruz. Bunun yanı sıra tarafımıza ulaşan hiçbir resmi yazı olmaksızın ve yayınlanan haber kayıtlarında hop’lar geniş kaldırımlarda, hiçbir yayaya engel olmayacak şekilde park edildiği halde, belediye yetkilileri tarafından, büyük oranda hop’ların toplandığı açıkça görülmektedir.

Konunun takipçisi ve şehir sakinlerinin haklarının en büyük savunucusu olmaya devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı. 

Scooter pazarının bir diğer önemli oyuncusu BinBin ise, “BinBin olarak, trafikteki bu yeni araçların şehir yaşamını destekleyecek bir şekilde var olması için yapılan tüm düzenlemeleri içtenlikle destekliyoruz. Bunun, uzun vadede başta scooter’lar olmak üzere giderek yaygınlaşan tüm mikromobilite ve paylaşımlı ulaşım çözümlerinin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğuna inanıyoruz.

Bu kapsamda konuyla ilgili çıkarılan düzenlemelere hızla uyum sağladığımız gibi yerel yönetimlerle yakın bir çalışma ve iş birliği içerisinde olmaya özen gösteriyoruz. Park edilen scooter’ların yayaların geçişine engel olmasının önüne geçmek için park alanlarının önemine inanıyoruz. Bu yüzden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı ile gerekli verileri paylaşarak, scooter yoğunluğunu tespit etmelerine ve ortaya çıkan ısı haritasına göre oluşturacakları park alanlarını daha etkin bir şekilde tespit etmelerine katkıda bulunuyoruz.

Ayrıca BinBin olarak herkesin örnek alacağı scooter park istasyonu çalışmamızı sektöre girdiğimiz günden bu yana geliştirerek hayata geçiriyoruz. Bugün itibarıyla 8 şehirde toplu taşıma durakları ve AVM önlerinde toplam 58 scooter park istasyonu oluşturduk. Yeni istasyonlar oluşturmak için çalışmalarımız kesintisiz olarak sürdürüyor, 2023 sonuna kadar park istasyonu sayımızı 5 katına çıkarmayı hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde de bulunduğumuz tüm şehirlerde günlük yaşamı aksatmayacak, aksine kolaylaştıracak bir şekilde operasyonlarımızı yürütmek üzere tüm yetkililerle iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

Ulusal Mobilite Platformu, Kadıköy ilçesi ile alakalı olarak derlediği verileri açıkladı. Kadıköy’de son 3 yılda, en az 682.246 tekil kişi elektrikli scooter kullanmış ve toplamda en az 8.172.083 kez yolculuk yapılmış. Kadıköy ilçesi, dünyada kişi başına düşen paylaşımlı elektrikli araç kullanımında birinci sırada oluyor. Kadıköy’ü Berlin Mitte, Paris Zone-1 ve Brüksel merkez ilçeleri takip ediyor. Kadıköy’de kamuya açık alanların %88’i otomobil yolu ve park yerlerine ayrılmıştır. Yayaların yürüyebileceği alan, kamuya açık alanların sadece %12’si oluyor. Kadıköy’de kullanılan scooterların %30’dan fazlası gün içerisinde farklı ilçelerden Kadıköy’e yapılan yolculuklar sonucu ilçeye geliyor. 485 bin nüfusu olan Kadıköy ilçesinde, son 12 ay içerisinde MERNİS kontrolü yapılmış, 16 yaşından büyük 101.494 tekil kişi, lider operatör uygulaması üzerinden 191.199 kez “Kadıköy sınırları içerisinde daha fazla elektrikli scooter istiyorum.” dediği de belirtiliyor.

Hayatı kolaylaştıran ulaşım araçlarının ülkemizde oldukça tercih edildiği biliniyor. Kaldırımları işgal etmeleri yerine onlara özel olarak hazırlanan park alanlarının yapılması ve bu alalara park edilmenin zorunlu kılınmasıyla beraber park işgalinin önüne geçileceği tahmin ediliyor. İlerleyen dönemlerde nasıl bir yol izleneceği henüz bilinmese de mobilite şirketlerinin kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmaya açık oldukları görülüyor.

Güncel İçerikler