Global akıllı telefon pazarı, son 10 yılın en düşük sevkiyat seviyesine geriledi

Araştırma şirketi Canalys, geçtiğimiz sene global akıllı telefon pazarının son 10 yılın en düşük sevkiyat yapılan dönemi olduğunu açıkladı.

Global akıllı telefon satışlarındaki ve sevkiyatlarındaki düşüşler, gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Canalys da küresel akıllı telefon pazarı hakkında yeni bir rapor yayınladı.

Yayınlanan rapora göre 2022’nin dördüncü çeyreği, son on yılın en kötü performans gösteren yıllık ve dördüncü çeyreği oldu. Yıl boyunca sevkiyatlar düşse de sevkiyat yapan markaların sıralamasında herhangi bir değişiklik olmadığı açıklandı.

Rapor, dünya çapında akıllı telefon gönderilerinin 2022’nin 4. çeyreğinde yıllık bazda %17 düştüğünü belirtiyor. Tüm yıldaki düşüşün %11 olduğu söyleniyor. 2022’de dünya çapında 1.2 milyardan az akıllı telefon sevk edildi. Apple, 2022’nin son çeyreğinde birinci gelse de, tüm yıl boyunca pazar liderinin Samsung olduğu açıklandı. Üçüncü, dördüncü ve beşinci sıraları sırasıyla XiaomiOppo ve Vivo aldı. 

Canalys Analisti Runar Bjørhovde, 2022 boyunca zorlu makroekonomik ortamın akıllı telefon sevkiyatlarının azalmasına neden olduğunu söylüyor. Düşük ve orta sınıf segmentlere olan talep önceki çeyreklerde hızla düştü. Amiral gemisi segmentine olan talep bile 2022’nin 4. çeyreğinde zayıflık göstermeye başladı.

Akıllı telefonlarda uzun zamandır inovatif herhangi bir yenilik yapılamaması da bunun nedenleri arasında yer alıyor. Eskiden akıllı telefon lansmanlarında birbirinden farklı yeni özellikler duyurulurken şimdilerde neredeyse aynı özellikte akıllı telefonlar saece yenilenmiş ve bezer tasarımlarla karşımıza çıkıyor.

Canalys Analisti Le Xuan Chiew‘e göre markalar, karlılığa öncelik vererek ve pazar payını koruyarak 2023’e temkinli yaklaşacak. Halihazırda yeni pazar gerçekliğine uyum sağlamak için maliyetleri de düşürüyorlar. Kanal ortakları ve satıcılar arasında güçlü bir ilişki, pazar paylarını korumak için önemli olacaktır.

Canalys, 2023’te küresel akıllı telefon pazarı için düz ila marjinal büyüme öngörüyor. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika gibi pazarlar ekonomik yavaşlamalardan etkilenirken, Güneydoğu Asya’daki bazı bölgeler 2023’ün ikinci yarısında büyüyebilir.

Güncel İçerikler