Huawei, geliştirdiği 5G patentlerini Oppo ile paylaşıyor

Huawei, geliştirdiği 5G teknolojilerini Çinli rakibi Oppo ile paylaşacağını açıkladı.

Çin merkezli teknoloji devi Huawei, ABD yaptırımları sonucunda üzerinde çalıştığı 5G patentlerini kullanamadığı için bu patentleri rakipleriyle paylaşmayı planlıyor. Yapılan anlaşmayla beraber Oppo, Huawei’nin önemli 5G çiplerine erişebilecek.

ABD’nin eski başkanı Trump dönemine kadar Huawei dünyanın en büyük akıllı cihaz üreticilerinden biriydi. Hatta o dönemde ortaya çıkan raporlara göre Çinli akıllı cihaz markası, hem Samsung’u hem de Apple’ı geride bırakarak dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi oldu. Trump tarafından getirilen ambargoyla beraber Huawei’nin satışları, ters düzeyde etkilendi ve satışlar neredeyse durma noktasına geldi.

Ambargonun etkisiyle her ne kadar kendi ekosistemini geliştirme kararı alsa da şirket, kullanamadığı patentleri artık Çinli rakipleriyle paylaşmaya başladı. Huawei, bu hafta en büyük yerel rakibi ile bir çapraz lisanslama patent anlaşması imzaladığını duyurdu.

Huawei’nin Fikri Mülkiyet Departmanı Başkanı Alan Fan, “20 yılı aşkın süredir devam eden inovasyonun ardından Huawei, küresel pazarda 5G, Wi-Fi ve ses/video codec’leri gibi alanlarda çok sayıda yüksek değerli patent portföyü geliştirdi. Oppo ile bir çapraz lisanslama anlaşmasına vardığımız için çok mutluyuz. Şirketler arasında fikri mülkiyet değerinin karşılıklı olarak tanınması, yüksek değer standartlarında olumlu bir inovasyon ve araştırma döngüsünü teşvik etmeye yönelik büyük bir adımdır: yatırım yapmak, yatırımdan getiri elde etmek, ve ardından yeniden yatırım yapmak. Bu, sektörümüzün yenilik yapmaya devam etmesini ve tüketicilere daha rekabetçi ürün ve hizmetler sunmasını sağlayacaktır.” dedi.

Oppo Kıdemli Fikri Mülkiyet Direktörü Adler Feng, “Huawei ile patent çapraz lisans anlaşmasına girmekten çok memnunuz. Bu, iki şirketin birbirinin fikri mülkiyetinin değerini bildiğini ve bunlara büyük saygı duyduğunu açıkça gösteriyor. Bu, her iki taraf için de bir kazan-kazan anlaşması oldu. Her zaman olduğu gibi, fikri mülkiyet lisanslarının dostane müzakerelerle çözülebildiği ve her şirketin patent değerine büyük saygı duyulan sürdürülebilir, sağlıklı bir fikri mülkiyet ekosisteminin kurulmasını savunacağız.” dedi.

Anlaşmanın ABD’de ve dünyanın diğer bölgelerinde nasıl ilerleyeceği henüz bilinmiyor. Yapılan anlaşma baz alındığında Oppo ve şirketin diğer alt markalarının akıllı telefon modellerinde Huawei tarafından geliştirilen 5G teknolojilerini sorunsuz kullanabileceği düşünülüyor.

Güncel İçerikler