YouTube Shorts için alışveriş özelliği test edilmeye başlandı

Popüler içerik platformu YouTube, TikTok'un ardından Shorts kısmında alışveriş özelliklerini test ediyor.

Dünyanın en büyük video akış platformları arasında yer alan YouTube, kısa ve dikey video odaklı Shorts bölümü için alışveriş özelliğini test etmek üzere kullanıma sundu. Geçtiğimiz günlerde TikTok tarafında da alışveriş özelliğinin test edildiğini sizlerle paylaşmıştık. TikTok’un ardından YouTube’un yaptığı bu hamleye bakılırsa uygulama içi satın alma potansiyelinin yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Uygulamaya gelen alışveriş özelliği, kullanıcıların Shorts’ta gezinirken ürün satın almalarına yardımcı oluyor. Şirket, şu anda ABD’de kendi mağazalarındaki ürünleri etiketleme özelliğini kullanan uygun içerik üreticilerle iş birliği yaparak YouTube Shorts’ta alışveriş özellikleri sunmaya başlıyor. ABD, Hindistan, Brezilya, Kanada ve Avustralya’daki izleyiciler ürün etiketlerini görüp Shorts aracılığıyla alışveriş yapabiliyor. YouTube, etiketlemeyi gelecekte daha fazla içerik üreticisine ve ülkeye getirmeye devam etmeyi planlıyor.

YouTube, alışveriş özelliklerine ek olarak ABD’de içerik üreticilerinin Shorts ve normal videolarda önerilen ürünleri satılmasına yardımcı olarak komisyon kazanmalarını sağlayan bir ortaklık programını test ediyor. Şirket, testin henüz ilk günlerinde olduğunu ve denemeyi gelecek yıl kademeli olarak daha fazla kişiyi kapsayacak şekilde genişletmeyi düşündüklerini belirtiyor. 

2023’ün başlarında içerik üreticiler, Shorts’a özel 1.000 abone ve 90 gün boyunca 10 milyon Shorts görüntüleme sınırını karşılarlarsa şirketin İş Ortağı Programına başvurabilecekler ve ardından videolarından elde ettikleri reklam gelirinin %45‘ini elde edecekler.

YouTube, son yıllarda alışveriş yapılabilir reklamlar gibi ürün lansmanları ve doğrudan içerik üreticilerinin sunduğu canlı yayınlardan alışveriş yapma imkanıyla platformu alışveriş odaklı bir yer haline getirmeye çalışıyor. YouTube muhtemelen yeni alışveriş özelliklerini, düşen reklam pazarında gelir akışlarını artırmanın bir yolu olarak görüyor. bu açıdan baktığımıza Shorts’a alışveriş özelliklerinin gelmesi de mantıklı görülüyor. 

Güncel İçerikler