ABD pazarında yoğun bir şekilde tercih edilen saatlik bazda çalışma sistemi, dünya genelinde etkisini artırıyor. Özellikle ekonomik durgunluk veya küresel salgın gibi nedenlerle iş hayatında belirsizliğin hâkim olduğu bu dönemlerde, saatlik çalışanlara olan ihtiyaç artıyor. Ancak, saatlik bazda çalışanların yeterli tazminat, iş-yaşam dengesi, rahatlık ve esneklik gibi imkânlara sahip olmadığı ise üzücü bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
2021 yılında İzmir’de kurulan BeforeSunset, bu olumsuz koşullardan kaynaklanan ihtiyaçları gördü yola çıktı ve isimlerinin gizli tutulduğu bir grup melek yatırımcıdan 250 bin dolar yatırım aldı. (Yatırımcıların açıklanması bekleniyor, haber güncellenecek…)
BeforeSunset, dünya çapındaki çalışanların, iş günleri üzerinde hakimiyet sahibi olmaları için onları doğru araçlar ile bir araya getirme vizyonu taşıyor. Şirket kurucuları, çalışanların bir iş gününde yapacaklarını “gün batımından önce” bitirmelerini sağlama fikriyle yola çıkıyor. Platform, insanları kısıtlı getiriler için fazla çalışmaya zorlayan modern iş-yaşam normlarını değiştirmek istiyor.
BeforeSunset’in kuruluş hikâyesi
Daha önce, İstanbul merkezli bir yazılım geliştirme şirketinde çalışan kurucu ekip, kendi iş kollarında verimliliklerini artırmak adına; “proje yönetimi, teknoloji sektörlerinde zaman yönetimi ve çalışanlara bu gibi konularda destek olan teknolojik araçlar” üzerine araştırma fırsatı buluyor. Verimli zaman yönetimini bir numaralı öncelikleri olarak konumlandıran ekip, piyasada kullanımı kolay, hedef odaklı ve en önemlisi verimli bir zaman yönetimi ürünü olmadığını hayretle görüyor. Bunun üzerine ekip, yazılım geliştirme ve kullanıcı deneyimindeki uzmanlıkları ışığında bir yan proje olarak zaman yönetimi platformu oluşturmak için işe koyuluyor. Onlar daha ne olduğunu anlayamadan tüm şirket bu platformu günlük olarak kullanmaya başlıyor. Kullanıcı tabanının şirket dışına ve müşterilere genişlemesi ise organik bir şekilde oluyor. Ve BeforeSunset doğuyor! Dünya çapında birçok melek yatırımcıdan toplamda 250 bin dolarlık destek alan BeforeSunset, 15’i aşkın çalışanıyla merkez ofisi ABD başta olmak üzere faaliyetlerine son hız devam ediyor.
Pandemi sonrası değişen iş-yaşam dengesi
Geleneksel “9-5” çalışma sistemi, pandemi öncesinde de yeni jenerasyon, diğer adıyla Z kuşağı tarafından rağbet görmüyordu. İş hayatından beklentileri söz konusu olduğunda her şeyden önce iş-yaşam dengesini kurmaya öncelik veren Z kuşağı iş vereni de düşündürüyordu. Dolayısıyla geleneksel çalışma düzeni pandemi yaşanmasa da değişmeye mahkumdu. Pandemiyle birlikte başlayan karantina dönemi, birçok sektörde uzaktan çalışmayı mecbur kılınca, çalışan da iş veren de bu farklı düzene hızla adapte olmak zorunda kaldı. Tam da bu noktada başka bir sorun baş gösterdi: İş gününün ne zaman başlayıp ne zaman bittiği… Bu durum özellikle, gelirini artırmak amacıyla fazladan mesai yapan birçok çalışan için çalışma saatlerini daha da bulanık hale getirdi. İş günlerine sınır belirlemek son derece sancılı bir durum oldu. Üstelik pandemi sonrası evden çalışma iş modeli bazı sektörlerde kalıcı olacağa, bazı sektörlerde ise ofise gidiş gelişle birlikte süreceğe benziyor.
Z kuşağının, iş gücünde varlığını artırmasıyla birlikte iş verenlerin de onların önceliklerine duyarsız kalması düşünülemez. Bu nedenle uygun zaman ve bütçe yönetimi yazılımları, çalışan ve işveren açısından önem kazanıyor. Bu yazılımlar sayesinde, bir yandan çalışanın iş günlerini en verimli şekilde planlaması, bir yandan da çalışanın önceliklerini dikkate alan işverenin istihdam kaybı yaşamaması mümkün olabilir.
Uzaktan çalışanların sorunlarına dair BeforeSunset araştırma ekibi tarafından yürütülen ankete katılanların yüzde 70’i yakın dönemde kendilerini en çok zorlayan şeyin zaman ve ücret taahhüdü yaklaşımları olduğunu söylüyor. Ankette, bu çalışanların, tam zamanlı çalışanlarla aynı muameleyi görmedikleri ve onlar gibi tazmin edilemedikleri ortaya çıkıyor.
Aynı anket, katılımcıların yüzde 41’inin zamanlarını takip etmek için yetkin herhangi bir teknolojik araçtan haberdar olmadıklarını veya mevcut yöntemleri kullanışsız bulduklarını da gösteriyor.
İşte burada BeforeSunset uygulaması devreye giriyor. Kuruluşundan bu yana, sadece birkaç hafta içinde 100’den fazla kullanıcıya ulaşan BeforeSunset, zaman ve bütçe yönetimi pazarında şimdiden önemli bir konuma sahip.
BeforeSunset platformu nasıl çalışıyor?
BeforeSunset platformu, kullanımı oldukça kolay bir zaman ve bütçe yönetim yazılımı. Sorunsuz kullanıcı arayüzü ve duyarlı müşteri destek hunisi ile BeforeSunset, çalışanların daha çok çalışmak yerine, daha akıllıca çalışmaya başlamalarına; iş günlerini kendilerine göre yönetmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. Platform, her ay yeni özelliklerin eklendiği benzersiz sürümlerin yanı sıra, basit proje ve zaman yönetimi için aşağıdaki temel özelliklerden yararlanmamızı sağlıyor:
- Proje yönetimi kolaylaştırılmasında sınırsız imkan
- Görevlerde/projelerde taahhüt edilen zamanı takip etmek için tek tıklamayla başlatılan zamanlayıcı
- İş arkadaşlarına birden fazla görev ataması yapabilme
- Sorunsuz raporlama için haftalık ve aylık raporlar
- Proje yöneticileri, serbest çalışanlar, saatlik çalışanlar ve ekip liderleri için birden çok kullanıcı rolü
- Faturalandırılabilir ve faturalandırılmayan görev yönetimleri