Geçen sene Eylül ayında Biftek‘in 12.5 milyon dolar değerleme üzerinden tohum yatırımı aldığını sizinle paylaşmıştık. Bu sürede kültür eti üreten girişimler dünya çapında teknoloji yarışını sürdürdü.
Amerika Birleşik Devletleri’nden Upside Foods, 400 milyon dolar Seri C yatırımı alarak unicorn olan ilk kültür eti firması oldu. 347 milyon dolar Seri B yatırımı alan İsrail merkezli Future Meat unicorn olmaya çok yaklaştı. 105 milyon dolar Seri B yatırımı alan bir başka İsrail firması Aleph Farms ürettiği etleri NASA ortaklığı ile uzay görevlerinde kullanılması konusunda çalışıyor. 2013 senesinde laboratuvar ortamında et üretilebileceğini gösteren Prof. Mark Post önderliğindeki Hollanda merkezli Mosa Meat ise Leonardo DiCaprio’nun da dahil olduğu yatırımcılardan toplamda 96 milyon dolar yatırım alarak araştırma faaliyetlerine devam ediyor.
Henüz kültür eti piyasaya sunulacak olgunluğa ulaşmış değil. Piyasaya çıkmamasının sebeplerinden en başta geleni fiyatının hali hazırda çok pahalı olması.
Yerli girişim Biftek ise tam bu noktada maliyetlerin yüzde 90’ına karşılık gelen büyüme ortamını doğal ve ucuz yollardan elde edilmesi için teknolojiler geliştiriyor. Biftek’i rakiplerinden ayıran özellik ise büyüme ortamını doğal yollardan elde edebilmek için mikroorganizmaları kullanma kabiliyeti. Firma mikroorganizma kütüphanesi sayesinde sadece kültür eti alanında değil, sağlık, kozmetik ve gıda alanında da birçok probleme çözüm olacak formülleri hazırlıyor. Biftek bu sayede kültür eti piyasasının oluşmasını beklemeden ciro yapabileceği birden fazla ürünü piyasaya sürmek için çalışmalarına devam ediyor.
2023’te çıkacağı seri A yatırım turu öncesi 30 milyon dolar değerleme ile kapattığı köprü yatırıma TR Angels ve melek yatırımcılar Yiğit Aktulga, Fırat Özkan ile Murat Özkan dahil oldu. Bu yatırım çalışılan farklı alanlardaki teknolojilerin patent başvurularının yapılması ve üretilen örnek ürünlerin kültür eti girişimlerine gönderilmesi için kullnılacak.