Terminal
Terminal
Terminal
Terminal

Low-code backend uygulama geliştirme platformu Altogic, ScaleX Ventures liderliğinde 1 milyon dolar yatırım aldı

Yerli girişim Altogic, uygulama geliştiricilerin kod yazmalarına gerek kalmadan ölçeklenebilir web servisleri geliştirmelerini sağlayan bir low-code backend uygulama geliştirme platformudur.

Ümit Çakmak ve Deniz Çolak tarafından kurulan AltogicScaleX Ventures‘ın liderliğinde, 500 Istanbul ve Deliveroo’dan Rahma Javed, Mohamad Waqas Javed ve yerli girişim Resmo kurucu ortağı Serhat Can‘ın katılımıyla 1.05 milyon dolar yatırım aldı.

Altogic platformunda backend uygulamaların geliştirildiği ve takibinin yapıldığı grafiksel arayüz ve geliştirilen uygulamaların yüklenip çalıştırıldığı bulut altyapısı bulunmaktadır. Grafiksel arayüz uygulamaların tasarlanması ve yönetilmesi amacıyla kullanılırken, bulut altyapısı geliştirilen bu uygulamaların barındırılıp çalıştırılmasını sağlamaktadır.

Altogic kod yazmayı opsiyonel hale getiren yapısı nedeniyle, herkesin dakikalar içinde backend servisini oluşturup çalıştırmasına olanak sağlamaktadır. Altogic ile backend uygulamalarınızın verilerini bir veritabanında yönetebilir, verilerinizi önbelleğe alabilir, senkron ve asenkron bulut fonksiyonları aracılığıyla karmaşık iş mantığını çalıştırabilir, kullanıcı doğrulaması ve yetkilendirmesi yapabilir ve kullanıcı oturumlarını yönetebilirsiniz.

Altogic’in kuruluş hikayesi

Teknoloji ve yönetim danışmanlığı alanında uzun bir kariyer geçmişi olan Altogic kurucusu Ümit Çakmak kariyeri boyunca Accenture (İstanbul) ve McKinsey & Company (Chicago ve İstanbul)’de çoğunlukla dijital ve IT projelerinde çalışmıştır. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü tamamladıktan sonra aynı bölümde yüksek lisans yaparken tezini ürün planlama algoritmaları tasarlamaya yarayan grafiksel bir araç geliştirme üzerine yaparak o günlerden Altogic’in temelini atmıştır.

Farklı sektör ve coğrafyalarda çok sayıda IT projesini başarıyla tamamladığı kariyeri süresince bu projelerin ortak noktası olarak piyasaya yeni uygulama ve hizmet sürmenin zorluğunu gözlemlemiş ve birinci elden tecrübe etmiştir.

Ümit, yüksek lisans tezindeki çalışmalarından yararlanarak uygulama geliştirme sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak amacıyla grafiksel arayüz üzerinde uygulama geliştirme fikrini hayata geçirmeye karar vermiştir. 2020’nin sonlarında McKinsey’deki Yarcımcı Ortak rolünden ayrılarak Altogic üzerinde çalışmaya başlamış ve 12 ayda Altogic’in protopini tamamlayarak açık beta sürümünü yayınlamıştır. Bu süreçte Altogic’in ilk kullanıcılarından biri olan ve o sırada Huawei’de Çözüm Mimarı olarak çalışmakta olan Deniz’le tanışmış, onu topluluk oluşturma çabalarına öncülük etmek üzere kurucu ortak olarak Altogic’e katılmaya ikna etmiştir.

Girişim neyi hedefliyor?

Altogic, öncelikli olarak uygulama geliştiricileri ve IT organizasyonlarını hedeflemektedir. Bu grupların yanında, güçlü no-code/low-code özellikleri sayesinde, bir backend uygulaması geliştirmek isteyen herkes Altogic’i kullanabilir.

Altogic’i rakiplerinden ayrıştıran nedir?

Altogic öncelikli olarak backend-as-a-service pazarını hedeflemektedir. Bu pazardaki ana rakipler Google’ın Firebase’i, Amazon’un Amplify’ı ve Supabase, Appwrite, Nhost gibi pazara yeni çıkmakta olan açık kaynak alternatiflerdir.

Kurucular “Uygulamanızın iş mantığını kodlamanızı ve uygulama ortamına yüklemenizi gerektiren yerleşik ve açık kaynak alternatiflerin aksine, Altogic’in kodlamanın isteğe bağlı olmasını sağlayan ve grafiksel olarak uygulama geliştirmeyi mümkün kılarak uygulama geliştirmeyi bir üst seviyeye çıkaran farklı bir yaklaşımı vardır. Geliştiriciler yerleşik veya pazaryeri aksiyonlarını kullanabilir, hatta kendi özel aksiyonlarını oluşturabilir ve basit sürükle & bırak operasyonlarıyla aksiyonları birbirine bağlayarak kendi bulut fonksiyonlarını tanımlayabilirler. Bu yaklaşım iş mantığı geliştirmede no-code’un hızıyla kompleks sorunları çözmede kodlamanın esnekliğini birleştirerek iki dünyanın da en iyi taraflarını kullanabilmeye olanak sağlar.” dedi.

Altogic’e kim yatırım yapıyor?

Altogic ScaleX Ventures liderliğinde, 500 Istanbul ve birinin Accel Starters Programı’nın parçası olduğu birkaç melek yatırımcının katılımıyla 1.05 milyon dolar yatırım almıştır. Melek yatırımcılarımız Rahma Javed (Director of Engineering for Deliveroo), Mohamad Waqas Javed ve Serhat Can (co-founder of Resmo)’dır.

Algotic, bu yatırımla büyüme, platforma yeni modüller geliştirme, işe alım ve bulut altyapısını Avrupa ve Asya’da yeni bölgelere genişletme konularında destek için kullanacak.

Güncel İçerikler