Japon otomobil üreticisi Nissan, elektrikli piller için NASA’yla birlikte çalışıyor

Nissan, NASA'yla birlikte katı hal pilleri üzerinde çalışıyor. California San Diego Üniversitesi'nin de katılım gösterdiği çalışma orijinal malzeme bilişim platformu denen bir platform kullanarak çeşitli malzemelerin kombinasyonlarını test ediyor.

Nissan geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, şirketin daha hızlı şarj edilebilen, daha hafif olan ve daha güvenli olmayı vaat eden elektrikli araçlar için yeni bir pil türü üzerinde NASA ile birlikte çalıştığını duyurdu.

Nissan’a göre 2024’te bir pilot tesis açılışı yapılacak. Katı hal pili ise, 2028’deki lansmanından sonra şu anda kullanımda olan lityum iyon pilin yerini alacak.

Katı hal pillerinin, kalp pillerinde kullanılabilecek kadar stabil olduğunu söyleniyor. Proje tamamlandığında, mevcut pilin yaklaşık yarısı büyüklüğünde olacak ve birkaç saat yerine 15 dakikada tamamen şarj olacak.

Kurumsal Başkan Yardımcısı Kazuhiro Doi gazetecilere verdiği demeçte, ABD uzay programı ve California San Diego Üniversitesi ile işbirliği içinde olduklarını söyledi. Kurumlarla beraber bazı malzemelerin testleri yapılıyor. Doi, “Hem NASA hem de Nissan’ın aynı tür pile ihtiyacı var” dedi.

Doi, Nissan ve NASA’nın yüz binlerce malzeme arasında en iyi sonucu vereni görmek için çeşitli kombinasyonları test etmek için bilgisayarlı bir veri tabanı olan “orijinal malzeme bilişim platformu” (original material informatics platform) olarak adlandırılan platformu kullandığını söyledi.

İşbirliğindeki amaç, lityum iyon piller için gerekli olan nadir metaller gibi pahalı malzemelerin kullanılmasından kaçınmak. Doi ve diğer şirket yetkilileri, Nissan 2010 yılında piyasaya ilk kez sürülen Leaf elektrikli aracıyla yaşadığı tarihsel deneyime güveniyor. Leaf’in pil teknolojisi diğer elektrikli araçlardan farklıydı ancak dünya çapında yarım milyondan fazla satmıştı.

Şu sıralar, Japon otomobil üreticisi Toyota Motor, Alman üretici Volkswagen ve ABD’li otomobil üreticileri Ford Motor ve General Motors da dahil olmak üzere birçok otomobil üreticisi katı hal piller üzerinde çalışıyor.

Güncel İçerikler