Türkiye’deki oyun şirketlerinin başarısını gösteren özel belgesel

Türkiye oyun sektörü, milyar dolar değerlemeleri aşan şirket satın almaları ve her geçen gün öne çıkan başarı hikayeleriyle önce çıkıyor. 2021 senesinde yatırımlar 20 katına çıkarak ülkenin en büyük şirketlerinin piyasa değerlerini bile aşacak boyuta ulaştı.

Akıllı telefonların nüfusun yüzde 80’ine ulaşması ve internetin hızlanmasıyla son 10 senede mobil oyunlar, oyun sektörünü domine etmeye başladı. Belki de tarihte ilk defa kullanıcı davranışları böylesine incelikli bir şekilde okunarak, kullanıcının isteklerine göre ürünler geliştirilmeye başlandı. Data okuması ve oyun sektörünün el birliğiyle, 2021 yılında 93 milyar dolarlık değer üretildi. Sektör öyle bir büyüklüğe ulaştı ki, 2021’de üretilen değer aynı sene Hollywood ve müzik marketinin gelirinden bile fazla.

Oyun üretim yazılımlarının kolaylaşması ve bilgiye erişimin hızlanmasıyla bu global piyasa gelişmekte olan ülkelere de açıldı. Hindistan’dan, Brezilya’dan, Kenya’dan, Türkiye’den oyun üretici stüdyolar özellikle hyper-casual türünde oyunlarını 2-3 hafta içerisinde üretip Apple App Store, Google Play Store gibi marketlerde yayınlayabiliyor ve şanslarını deneyebiliyorlar. Uluslararası şirketlerin büyük ilgisiyle karşılaşan ülkelerden birisi de, Türkiye.

Mobil oyun sektörü geçtiğimiz beş sene içerisinde uluslararası oyun firmalarının ilgisini çekerek milyar dolarların telaffuz edildiği bir sektör haline geldi. Türkiye oyun sektörü, milyar dolar değerlemeleri aşan şirket satın almaları ve her geçen gün öne çıkan başarı hikayeleriyle önce çıkıyor. 2021 senesinde yatırımlar 20 katına çıkarak ülkenin en büyük şirketlerinin piyasa değerlerini bile aşacak boyuta ulaştı.

TurkishStation topluluğu tarafından SXSW 2022 festivali kapsamında düzenlenen etkinliklerde ve yayınlanan belgeselde, mobil oyun sektörünün eşi benzeri görülmemiş bu başarısına yer verildi. Lion Studios by AppLovin, Masomo, MobileAction ve Sankonline desteğiyle hayata geçirilen çalışmalarda Türkiye’den oyun şirketleri sahne aldı. Festivalde yayınlanan mobil oyun sektörü belgeselinde oyun şirketlerinin global pazardaki etkilerine dikkat çekiliyor.

Belgesel

TurkishStation topluluğunun moderatörlüğünü ve belgeselin yapımcılığını üstlenen Mustafa Tandoğan, “Dünya’nın en önemli sahnelerinden birinde, trend belirleyici bir alanda, Türkiye’den çıkan oyun şirketlerinin başarısına yer vermek gurur verici. Belgesel içerisinde bu başarının mimarları olan oyun şirketlerinin kurucularıyla geçirdiğimiz her an, oldukça rekabetçi bir alanda ortaya koydukları başarıya tanıklık ettik. Bunları belgesele aktarabildiğimiz için heyecanlıyız”, diye belirtti. Studio Frakt kurucusu ve belgeselin yönetmeni Yağız Alp Tekin, “Mobil oyun sektörünün son on yıl içerisindeki akıl almaz gelişimini ve Türkiye’deki ekiplerin bu trendi nasıl yakaladığını belgeselimizde anlattık. Türkiye’den çıkan başarıların tesadüf olmadığını gördük. Bu başarının arkasındaki ekiplerin nasıl bir azimle çalıştıklarını görmek ilham vericiydi”, dedi.

Güncel İçerikler