NVIDIA, yapay zeka işlem hızını artıran yeni çipini tanıttı

Nvidia, yapay zeka işlem hızını artıran yeni çipi H100'ü tanıttı. Ürünün üçüncü çeyrekte satışa sunulması planlanıyor.

NVIDIA, geçen Salı günü, giderek karmaşıklaşan yapay zeka algoritmalarının bilgi işlem hızını artıracağını söylediği bir kaç yeni çip ve teknolojiyi duyurdu. Bu durumun çip üreticileri arasında rekabeti arttıracağı düşünülüyor. Duyurular, NVIDIA’nın çevrim içi yapay zeka geliştiricileri konferansında yapıldı.

Başlangıçta oyun pazarında videoların kalitesini artırmaya ve geliştirmeye yardımcı olan NVIDIA’nın grafik çipleri (GPU), zamanla şirketlerin yapay zeka yazılımlarında kullandığı çipler haline geldi. Şirket, H100 adını verdiği bu yeni GPU’nun, yapay zeka modellerinin eğitimini kapsayan durumlar için haftalar sürecek işlem sürelerini birkaç güne indirmeye yardımcı olabileceğini düşünüyor.

NVIDIA CEO’su Jensen Huang yaptığı açıklamada H100 çipini yapay zeka altyapısının “motoru” olarak nitelendirerek, “Veri merkezleri yapay zeka fabrikaları haline geliyor, yapay zekayı eğitmek için veri dağlarını işliyor ve rafine ediyor” dedi.

NVIDIA, H100 çipinin Taiwan Manufacturing Semiconductor Company’nin 80 milyar transistörlü son teknoloji dört nanometre işleminde üretileceğini ve üçüncü çeyrekte satışa sunulacağını söyledi.

H100, NVIDIA’nın yeni “Eos” süper bilgisayarında da yer alacak. Eos’un, dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarı olması planlanıyor. Öte yandan Meta, Ocak ayında, bu yıl dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarını kuracağını ve yaklaşık 5 exaflop’ta performans göstereceğini duyurdu. Buna karşılık NVIDIA ise kendi süper bilgisayarının 18 exaflops üzerinde çalışacağını duyurdu. Exaflop performansı, saniyede 1 kentilyon hesaplama yapabilme yeteneğine verilen ad.

NVIDIA ayrıca Arm teknolojisine dayanan Grace CPU Superchip adlı yeni işlemci çipini (CPU) tanıttı. Şirketin Arm Ltd’yi satın alma anlaşmasının bazı engeller sebebiyle geçen aya ertelenmesinin ardından, NVIDIA’nın Arm mimarisini kullanan ilk yeni çipini duyurulacak.

Güncel İçerikler