Gelire dayalı araç satın almayı kolaylaştıran Uber ortağı Moove, 105 milyon dolar yatırım aldı

Uber ortaklığı ile gelire dayalı bir araç satın alma modeli yaratan Nijerya merkezli Moove, 105 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu.

Afrika’da araç sahibi olmak isteyen tüketiciler için daha esnek seçenekler yaratmak isteyen Nijerya merkezli Moove, hafta başında yaptığı açıklamada yeni bir finansman turunu başarıyla tamamladığını duyurdu. “Afrika mobilite fintech’i” olarak adlandırılan Moove, A2 Serisi finansman turunda 105 milyon dolar yatırım aldı.

Speedinvest, Left Lane Capital ve thelatest.ventures 65 milyon doları öz sermaye ve 40 milyon doları borç sermayesi olan bu finansman turuna öncülük etti. AfricInvest, MUFG Innovation Partners, Latitude ve Kreos Capital gibi yeni yatırımcılar tura katılım gösterdi. 105 milyon dolarlık yatırım turu, Moove’un Ağustos 2021‘de 23 milyon dolar yatırım almasından yedi ay sonra geldi.

Ladi Delano ve Jide Odunsi tarafından 2020’de piyasaya sürülen girişim, şu anda Lagos, Accra, Johannesburg, Cape Town, Nairobi ve Ibadan olmak üzere 6 Afrika şehrinde faaliyet gösteriyor. Araba sahibi olmak çoğu insan için lükstür. Afrika ise, araç satın almaya erişimin olmadığı veya sınırlı olduğu bir milyardan fazla insana ev sahipliği yapıyor. Finansman yetersizliğinin farkında olan Delano ve Odunsi, bu açığı kapatmak için gelire dayalı bir araç satın alma modeli kullanarak araç sahipliğini artırmayı hedefliyor.

Uber ve Moove ortaklığı

Peki, Moove nasıl çalışır? Sıfır araç satışı yapan Moove, bayilerden aldığı araçları finanse etmek için araç sahiplerine banka kredisi çekmeden araç sahibi olma esnekliği sunar. Bu şekilde sürücülere planlı bir finansman sistemi sağlamış olur. Sürücüler, platforma kaydolur ve profilleri doğrulandıktan sonra eğitime başlanır. Ardından, araba satın almak veya kiralamak için kredilere erişmek amacıyla Moove ile sözleşmeler imzalanır. Şirket, bu sürücüleri Afrika’daki özel ortağı olan Uber’in platformuna alır ve ardından bakiyeyi hesaplarına aktarmadan önce haftalık kiralama ücretlerini kazançlarından düşer.

Güncel İçerikler