Twitter, daha yüksek güvenlik sunan “Tor onion” sitesini açtı

Tor ve benzeri tarayıcılar aracılığıyla erişilebilen Twitter onion sitesi açıldı. Bu site sayesinde kullanıcılar Tor ve benzeri tarayıcılar kullanarak Twitter'a daha güvenli erişebilecek.

Twitter, sitesinin, gizliliği koruyan ve sansürsüz bir “Tor onion” sürümünü yayınlıyor. Yazılım mühendisi Alec Muffet, haberi kendi Twitter sayfasından duyurdu ve paylaşımdan “muhtemelen şimdiye kadar yazdığım en önemli ve uzun zamandır beklenen tweet” olarak bahsetti. Böylelikle Tor ağı, Twitter’ın desteklenen tarayıcılar sayfasına eklenmiş oldu.

Tor tarayıcısı veya benzeri bir tarayıcı kullanırken Twitter’ın onion hizmetine https://twitter3e4tixl4xyajtrzo62zg5vztmjuricljdp2c5kshju4avyoid.onion bağlantısından ulaşılabiliyor. Tor tarayıcısı üzerinden Twitter’a zaten erişilebiliyordu ancak Tor için geliştirilen bu özel sürümde kullanıcılar Tor’un gizlilik özelliklerinin yanı sıra daha fazla koruma katmanıyla siteye erişebilecekler. Muffet, bu sürümü geliştirerek Tor kullanan kullanıcıların ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtiyor.

Onion hizmetleri bazen “gizli hizmetler” veya “dark web” hizmetleri olarak adlandırılır. Ancak “dark web” terimi genellikle illegal sitelerin erişimi için kullanılıyor. The New York Times, BBC ve ProPublica gibi haber kaynakları dahil olmak üzere birçok sitenin şu anda Tor’a özel sürümleri mevcut. Muffet, uzun süredir şirketleri kendi onion sitelerini açabilmeleri için şirketlerle birlikte çalışıyor. Tweet’inde 2014’ten bu yana Tor’la çalışan bir Twitter için görüşmeleri sürdürdüğünü söyledi. Aynı yıllarda Facebook bazı işlevsellik sorunlarını çözmek için kendi Tor onion hizmetini başlatmıştı.

Tor, web trafiğini şifreleyerek kullanıcılarla ilgili tanımlayıcı bilgileri gizlemek için bir dizi sunucu tarafından yönlendiriliyor. Bu, sansür uygulanmış sitelere erişmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Sitelerine ulaşmak için farklı bir erişim seçeneği sunmak, Facebook ve Twitter gibi platformların, Tor’dan yararlanan kötü amaçlı etkinlikleri hizmeti engellemeden daha kolay izlemesine yardımcı oluyor. Çoğu insan Twitter’a erişmek için Tor kullanmasa bile, bu sürüm Tor kullananlar için bir gelişme ve sistem için çeşitli platformların kabulü için yararlı bir hareket.

Güncel İçerikler