ABD Başkanı Biden, çocukları hedef alan sosyal medya reklamlarını yasaklamak istiyor

ABD Başkanı Biden, Birliğin Durumu konuşmasında, sosyal medya üzerinde çocukları hedef alan reklamları yasaklamayı planladığını açıkladı.

İlk Birliğin Durumu (State of the Union) konuşmasında Başkan Biden, Kongre’den Facebook, TikTok ve diğer sosyal medya platformlarında çocuk güvenliği seviyesini artırmak için yeni yasalar uygulanmasını istedi. Geçen Salı akşamı yapılan açıklamada, “Gizlilik korumalarını güçlendirmenin, çocuklara yönelik reklamları yasaklamanın, teknoloji şirketlerinin çocuklarımız hakkında kişisel veri toplamayı bırakmasını talep etmenin zamanı geldi” dedi.

Beyaz Saray, bu değişiklikleri uygulamaya başlamak için, özellikle sosyal medyada çocuk güvenliği sorununu incelemek için meclisten fon talep edecek. Biden ayrıca, sosyal medyanın zihinsel sağlık üzerindeki etkisini araştırmak için gelecek yılki bütçeden 5 milyon dolar talep ederken, bir “Sosyal Medya ve Akıl Hastalıkları Ulusal Mükemmeliyet Merkezi” (National Center of Excellence on Social Media and Mental Illness) kurmayı planlıyor. Bu kurumun kuruluş amacı ise, ergenlik çağındaki gençlerin sosyal medya kullanımının etkisi konusunda yeni bir rehberlik geliştirmek.

Bu değişikliklerin ana kaynağı olarak, Jill Biden’ın konuğu olarak konuşmaya katılan Facebook muhbiri Frances Haugen görülüyor. Haugen, geçenlerde Kongre önünde açıklamalarda bulundu ve Facebook’u çocuk güvenliğini göz ardı etmekle suçladı.

Haugen’in iddiaları, daha güçlü kuralların gerekli olduğu konusunda hemfikir olan, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi politikacıları etkiledi. Geçen ay, Cumhuriyetçi ve Demokrat Senatörler, Marsha Blackburn ve Richard Blumenthal, ebeveynlere ve çocuklara sosyal medyadaki mahremiyetleri ve güvenlikleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayacak olan Çocuklar Çevrimiçi Güvenlik Yasasını (Kids Online Safety Act – KOSA) tanıttı.

Başkan, “Bu gece burada bizimle olan Frances Haugen’in gösterdiği gibi, sosyal medya platformlarını kar amacıyla çocuklarımız üzerinde yürüttükleri ulusal deneyden sorumlu tutmalıyız” dedi.

Güncel İçerikler