TikTok, ABD’de sahte veri uygulamaları ve gizlilik sorunları nedeniyle inceleme altında

Popüler sosyal medya platformu TikTok, Senatörler Richard Blumenthal ve Marsha Blackburn'ün şirketi kullanıcı verilerinin saklanması ve paylaşılması konusunda Kongre'yi yanıltmakla suçlamasıyla bir kez daha mercek altına alındı. İddialar, kullanıcı gizliliği, ulusal güvenlik ve şirketin şeffaflığı hakkında soru işaretleri uyandırıyor.

Popüler sosyal medya platformu TikTok, Senatörler Richard Blumenthal ve Marsha Blackburn’ün şirketi kullanıcı verilerinin saklanması ve paylaşılması konusunda Kongre’yi yanıltmakla suçlamasıyla bir kez daha mercek altına alındı. İddialar, kullanıcı gizliliği, ulusal güvenlik ve şirketin şeffaflığı hakkında soru işaretleri uyandırıyor.

Milletvekilleri, 6 Haziran tarihli bir mektupta, TikTok’un veri uygulamalarıyla ilgili bir dizi soruya yanıt verilmesini talep ediyor ve hassas bilgilerin saklanması ve Çin merkezli sunucuların dahil olmasıyla ilgili endişeleri vurguluyor.

Sürücü ehliyetleri ve çocukların cinsel istismarı materyalleri dahil olmak üzere kullanıcı verilerinin Lark adlı dahili bir mesajlaşma platformu aracılığıyla TikTok ve ana şirketi ByteDance içinde paylaşıldığını iddia eden New York Times raporu üzerinden ilerleniyor. Rapor ayrıca, Lark’taki tüm kullanıcı verilerinin Çin merkezli olanlar da dahil olmak üzere ByteDance çalışanları tarafından erişilebilir olduğunu belirtiyor.

Senatörler, TikTok’tan 16 Haziran’a kadar yanıtlamasını talep ettikleri 14 soruluk bir liste sundu. Bu sorular, kullanıcı verilerinin Çin sunucularında saklanması, Çin merkezli çalışanlara verilen erişim, daha önceki tanıklıklara ilişkin açıklama, TikTok’un diğer ByteDance ürünlerine dahil olması ve veri paylaşımının araştırılması için alınan önlemler gibi çok çeşitli konuları kapsıyor.

TikTok aleyhindeki iddialar, kullanıcı verilerinin işlenmesinde hesap verebilirliğin önemini vurguluyor. Kullanıcılar, bugünlerde banka/kredi kartı numaraları ve en önemlisi parolalar dahil olmak üzere kişisel bilgilerinin çoğunu platformlara emanet ediyor ve şirketlerin veri uygulamaları konusunda şeffaf olmaları çok önemli görülüyor. Kongre soruşturması ilerledikçe, TikTok’un Senatörlerin açıklama taleplerine nasıl yanıt vereceği ve kullanıcı gizliliği ve ulusal güvenlikle ilgili endişeleri gidermek için ek önlemlerin alınıp alınmayacağı henüz bilinmiyor.

Güncel İçerikler