Twitter, Ukrayna’dan görüntü paylaşan bazı hesapları askıya aldı

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma yoğunlaştıkça bölgeden görüntüler paylaşan birçok araştırmacı, Twitter hesaplarının geçici olarak askıya alındığını tespit etti.

Rus birlikleri ve zırhlı araçları Ukrayna topraklarına girmeye başladıkça, sosyal medyada bazı görüntüler hızla yayıldı. Ancak, ülkenin doğu Donbas ve Luhansk bölgelerinden görüntü ve videolar paylaşan sosyal medya hesapları, Twitter‘ın hesaplarını askıya alması sorunu ile karşılaştı. Bu gelişmenin ardından Twitter sözcüsünden açıklama geldi.

Sosyal medya platformları, iletişim kurmanın zor olduğu zamanlarda insanların dünyada neler olup bittiği hakkında haberdar olmalarına yardımcı oluyor. Çarşamba günü Rusya’nın başlattığı askeri operasyonların ardından, Kırım’a doğru ilerleyen Rus helikopterlerinin ve sınıra hareket eden tankların görüntüleri, sosyal medyada büyük ses getirdi. Ancak, çatışma yoğunlaştıkça ve Kiev’de patlama sesleri duyulmaya başlanınca, bu görüntüleri Twitter’da paylaşan ve Ukrayna’dan yayın yapan bazı Twitter kullanıcılarının hesapları geçici olarak askıya alındı.

Genellikle “açık kaynak istihbaratı” veya OSINT olarak bilinen birçok araştırmacı, Twitter hesaplarının askıya alınması ile karşı karşıya kaldı. Bu durumu takipçileri ile paylaşan OSINT araştırmacısı Kyle Glen, hesabının 12 saat boyunca askıya alındığını Twitter üzerinden açıkladı. Bir diğer açık kaynak istihbarat araştırması Oliver Alexander da, hesabının 24 saat içinde iki kez askıya alındığı bilgisini paylaştı. Alexander, kesin kural ihlali belirtilmemiş olsa da, hesabın Twitter kurallarını ihlal ettiği için kilitlendiğini belirten bir ekran görüntüsü paylaştı. OSINT organizasyonu Bellingcat’te bir analist olarak görev alan Nick Waters, Twitter’ın askıya aldığı hesapları derlediği bir thread oluşturdu.

Twitter sözcüsünden açıklama geldi

 

Birçok araştırmacı, bu durumun OSINT hesaplarını toplu olarak devre dışı bırakmayı amaçlayan bir planın parçası olmasından endişeleniyor. Twitter sözcüsü Elizabeth Busby konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu hesaplara yanlışlıkla işlem yapıldığını ve koordineli bir kampanyanın parçası olmadığını söyledi. Busby, “Hataların koordineli bir bot kampanyası veya toplu raporlamanın sonucu olduğu iddiaları doğru değil” açıklamasında bulundu ve hesaplara erişimi yeniden etkinleştirdiklerini açıkladı.

Güncel İçerikler