Girişimlerden alınan verilere göre kadın ve erkeğin aynı seviyede çalıştığı rollerde kadınlar daha az maaş alıyor

Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Talentmelon’un ortak yürüttüğü Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu, üçüncü defa yayınlandı. Araştırma için Türkiye’nin hızlı büyüyen 60 girişiminden veri alındı.

Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Talentmelon’un ortak yürüttüğü Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu, üçüncü defa yayınlandı.

Araştırma için Türkiye’nin hızlı büyüyen 60 girişiminden veri

Rapora göre katılan şirketlerin 56’sı 2022 yılında hibrit çalışmaya geçmeyi planlarken, 4’ü tamamen uzaktan çalışmayı benimseyecek. Öte yandan çalışanların yarısından fazlası tamamen uzaktan çalışmayı istiyor. Ayrıca evde ya da ofiste çalışmanın üretkenliği etkilemediğini düşünüyor. Hatta yüzde 94’ü evden çalışmanın ofiste çalışmaktan daha verimli olduğunu görüşünde.

Hibrit çalışmayı uygulamayı düşünen şirketlerin çoğu haftanın 2-3 günü ofiste çalışmayı planlıyor. Bazıları şirketler ofisten çalışma gününü çalışanlarının kararına bırakırken, yüzde 15’lik bir kısım hangi günler ofise gelineceğine henüz karar vermemiş. Şirketlerin çoğu hibrit modelde, uzaktan çalışılan günler için şehir dışından çalışmaya izin veriyor.

Hibrit çalışma çalışan bağlılığını düşürüyor

Öte yandan hibrit modelin çalışan bağlılığı konusunda kısmen ya da tamamen bir düşüşe sebep olacağını düşünen şirket oranı yüzde 46. Bu da şirketlerin hibrit çalışma modeline kendi istekleriyle değil çalışanlardan gelen talepte karar verdiklerini gösteriyor.

Ücret artışı enflasyonun üzerinde

Şirketlerinin çoğunun 2022’de enflasyon oranının üzerinde maaş zammı uygulayacağı öngörülüyor. 2022’deki tahmini maaş artışı ortalaması yüzde 22. Şirketlerin yüzde 87’si beklenen yıl sonu enflasyon oranından daha yüksek bir maaş artışı planı uygulayacak.

2021 yılı değerlendirildiğinde ortalama maaş artışı, şirketlerin planlarının üzerinde gerçekleşti. Şirketlerin 2021bu yılı için maaş beklentisi yüzde 17 iken, planlı olmayan zamlarla birlikte yapılan artış yüzde 23’e yükseldi.

Katılan şirketlerin yüzde 82’sinin ücretlendirme stratejilerini güncelleme planı var. Yüzde 44’ü yeteneği elde tutmak için ücret stratejisini gözden geçiriyor.

Şirketlerin çoğu, çalışanlarının performansını, maaş artırma sürecinde göz önüne aldıklarını belirtse de çok az sayıda şirketin performans değerlendirme süreci var. Şirketin yüzde 88’i maaş artışlarının bireysel performansa göre ayrıştığını belirtirken, yalnızca yüzde 57’si performansı şirket veya takım hedeflerine göre değerlendiriyor.

En yüksek maaş yazılım geliştiricilere

Geçtiğimiz seneki gibi, şirketler en yüksek maaşı yazılım geliştiricilere veriyorlar. Tüm yazılım geliştirme rolleri arasında ise en yüksek maaş; Veri Bilimciler, Yapay Zeka Mühendisleri, Kalite Kontrol Mühendisleri ve Mobil Geliştiriciler olarak sıralanıyor.
Yazılım geliştirme tarafında seviyeler arasında da ciddi yükselmeler mevcut. Giriş seviye den 3 yıl deneyimli orta seviyeye geçişte maaşlarda yaklaşık iki kat artış olurken, giriş ve kıdemli seviyeleri arasında aynı rollerde yaklaşık iki buçuk hatta üç kat artış olabiliyor.
Özel sağlık sigortası oranlarında artış var
Şirketlerin %90’ı çalışanlarına tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortası sunuyor. Pandeminin yarattığı farkındalıkla, bu oranda geçen seneye göre %19 artış gerçekleşmiş.

Çalışanların ruh sağlığı da önemli

Şirketler çalışanları için ruhsal sağlık desteği verme konusuna her geçen daha fazla önem veriyorlar. Katılan şirketlerin yüzde 50’si meditasyon, yoga, psikoterapi tipi destekler sağlıyor. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 35 idi.

Şirketlerin %90’ı çalışanlarına tamamlayıcı ya da özel sağlık sigortası sunuyor. Pandeminin yarattığı farkındalıkla, bu oranda geçen seneye göre %19 artış gerçekleşmiş.

Performans primi ve hisse opsiyonu

Neredeyse tüm şirketlerde prim ödeme modeli mevcut. En sık rastlanan uygulama, iyi performansı primle ödüllendirme. Şirketler çalışanlarına farklı prim ödemeleri sunarken en çok rastlanan prim türü, %67 oran ile performans primi. Satış rolleri olan şirketlerin, %84’ü de satış primi sunuyor.

Şirketlerin %58’i çalışanlarına hisse opsiyonu sunuyor. Bu şirketlerin çoğu kritik rollere ya da yönetici rollerine bu planı sunarken, tüm çalışanlara bu planı sunan şirket sayısı 15.
Çalışan gelişimi ve öğrenimini desteklemek için gelişim odaklı birebir düzenli görüşmeler yapılıyor. Şirketlerin %67’si yönetici-çalışan birebir görüşmeleri yaptığını, %68’si ise bu görüşmelerden çıkan sonuçların takibinin, yöneticiler tarafından düzenli bir şekilde yapıldığını söylüyor.

Kadın istihdam oranı kıdem arttıkça düşüyor ın çalışma hayatındaki rolü düşüşte
Başlangıç seviye rollerde kadın oranları, C seviyeye doğru ilerledikçe ciddi düşüşe uğruyor. Başlangıç seviyeden, C seviyeye giderken, ortalama kadın çalışan oranı %50 düşüyor.
Teknoloji rollerindeki kadın oranı çok azken, teknoloji ekip lider pozisyonunda hiç kadın yönetici bulunmuyor. Yazılım geliştirme rollerinin yalnızca %18’ini kadınlar oluştururken, bu oran başlangıç seviye yazılım geliştirme rollerinde %25.Teknoloji ekibi lideri pozisyonlarında ise hiç kadın çalışan bulunmuyor.

Kadın ve erkeğin aynı seviyede çalıştığı rollerde kadınlar daha az maaş alıyor

Kadın ve erkeğin aynı seviyede çalıştığı 83 rolün 50’inde, kadınlar ortalama %15 daha az maaş alıyor. Tüm rollere baktığımızda ise kadınlar, erkeklerden ortalama %8 daha düşük.

Araştırmayı değerlendiren Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, “Endeavor Türkiye olarak destek verdiğimiz girişimcilerde de gözlemlediğimiz üzere girişimcilik ekosisteminde yetişmiş insan kaynağı bulmak en çok zorlanılan konulardan biri. Bu süreçte girişimcilerin özellikle maaşlarla ilgili karar alırken veriye ne kadar çok ihtiyaçları olduğunu gözlemledik. Bu raporu da girişimcileri, diğer şirketlerin İK stratejileri konusunda bilgilendirmek ve gelecek stratejilerini desteklemek amacıyla hazırladık. Hem son dönemde yaşadığımız beyin göçü, hem de pandeminin yarattığı yeni çalışma modelleri göz önüne alınca, bu raporun sonuçlarının bu dönemde daha da önemli olduğunu düşünüyoruz. Partnerimiz Talentmelon’a ve verilerini paylaşmak için zaman harcayan tüm girişimlere teşekkür ediyoruz. Bu raporun bütün kuruculara ve Türkiye’deki startup ekosistemine yararlı olmasını diliyoruz” dedi.

Talentmelon Kurucusu Sure Köse Ulutaş da şunu ekledi, Talentmelon ekibi olarak Start-up ve Scale-upölçeklenmekte olan şirketlerin başarısı ve büyümesi için en kritik konunun yeteneği çekmek ve elde tutmak olduğunu görüyoruz. Araştırmamızın özellikle pandemi ile daha da artan, oranda yetenek çekme ve tutma rekabeti sürecinde, Türkiye start-up ekosistemine, konusunda yurtdışı pazarlarla da rekabet etmek zorunda kalan Türk start-uplarına yetenek stratejilerini oluşturma ve tekrar değerlendirme yolunda önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Kendimize misyon edindiğimiz bu yönde, her yıl artan sayıda şirketten veri toplayarak,daha fazla girişim ve liderlerden veri paylaşarak gelecek sene bu çalışmanın şirketlere, ücret ve yan haklar stratejilerine yön verecek, daha da derin analizler sunmasından mutluluk duyuyoruz. etkili, daha güçlü ve daha yaygın hale getirmeyi umut ediyoruz.

Ücret ve Yan Haklar raporunun PDF haline bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Güncel İçerikler