Oyun meraklılarının sıklıkla yer aldığı canlı yayın platformu Twitch, gün geçtikçe daha da büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde orataya atılan bir iddia ile gündeme gelen Twitch, konu hakkında açıklamalarını gerçekleştirerek haberin doğruluğunu bildirdi.
Çarşamba günü gerçekleşen olay, Twitch platformunda yer alan kullanıcılara ait 100 GB’dan daha büyük bir verinin sızdırılmasıydı. İddiaların güçlü olması, kullanıcıların olaya olan ilgisini arttırırken yayıncıları da oldukça endişelendiriyordu. Yayıncıları endişelendiren konu ise sızdırılan veriler arasında aylık ne kadar kazandıklarının yazdığı belgelerin yer almasıydı.
Amazon’un sahibi olduğu Twitch platformu için yayın yapan yayıncıların, bu belgelere göre milyonlarca dolar kazandığı söyleniyordu. Twitch, Twitter üzerinden açıklamalarını paylaşarak bu sızıntıların doğru olduğunu ve bu güvenlik açığını kapatmak için hızla çalıştıklarını söyledi.
We can confirm a breach has taken place. Our teams are working with urgency to understand the extent of this. We will update the community as soon as additional information is available. Thank you for bearing with us.
— Twitch (@Twitch) October 6, 2021
Sızdırılan veriler incelendiğinde ise kullanıcı ve yayıncı parolalarının yer aldığı da aktarılıyor. Uzmanlar ise bu konuda Twitch platformunda yer alan herkesin parolasını değiştirmesini öneriyor. Ayrıca Twitch’in Steam’e rakip olarak geliştirdiği ve adını “Vapor” dediği bir servis de bu verilerde ortaya çıkıyor.
Veriler arasında adres, e-posta veya kredi kartı bilgilerinin yer almadığını da hatırlatmak gerek. Ancak yine de 2019-2021 yıllarına ait yayıncı kazançlarının paylaşılması, global ve Türkiye yayıncıları için gerçekten güven sarsıcı bir hamle oldu.
Ağustos 2019 ve Ekim 2021 ödemeleri gösterilen belgeler incelendiğinde Dungeons & Dragons, CriticalRole, Canadian xQC ve American Summit1g gibi tanınmış yayıncıların oldukça fazla kazanç elde ettiği görülüyor. Ancak hatırlatmak gerekiyor ki yayıncılar sponsorluk anlaşmaları ve diğer platform dışı faaliyet gelirlerini platforma bildirmiyorlar. Ek olarak vergiler, varsa çalışan ücretleri ve büyük medya ekipmanları için giderler düşünüldüğünde ceplerine giren net fiyatı hiçbir şekilde temsil edemiyor.
Twitch’te son dönemlerde yaşanan boykotların ve sızıntı olayının ardından platformun nasıl bir atılım ile durumunu düzelteceği ise herkes tarafından merak ediliyor. Son olarak platformda yer alan yayıncıların bu tür olayların yaşanabileceğini ve olaya ılımlı yaklaştıklarını da söylemek gerekiyor.