Estonya merkezli yatırım fonu Startup Wise Guys, Türk girişimlerin başvurularını bekliyor

Girişimleri desteklemek için Estonya'da kurulan fon Startup Wise Guys, Türk girişimlere yatırım yapmak için başvuruları bekliyor.

Konuk yazarımız Günce Önür, Startup Wise Guys’ın 2021 yılı yeni çağrı dönemiyle ilgili yazısını kaleme aldı.

Türk girişimlere yatırım yapmak isteyen yabancı yatırım fonları serimin üçüncü yazısında sizlere Estonya merkezli Startup Wise Guys’ı anlatmak isterim.

Startup Wise Guys, 2012 yılında Estonya’da kurulmuş olan bir erken aşama hızlandırıcı ve yatırım fonudur. Estonya 1.5 milyon gibi küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen teknoloji girişimlerine sağladığı destekler ve imkanlar ile global girişimcilik dünyasında adını sıkça duyuran ve iyi konuma sahip olan bir ülkedir. Şu ana kadar Estonya’dan Skype, Pipedrive, Bolt, Wise, Playtech, ID.me, Zego gibi sektörünün öncüsü olan 7 unicorn startup çıktı ve Estonya nüfusa kıyasla en çok unicorn çıkaran ülkelerin başında gelmektedir.

Unicorn: şirket değerlemesi 1 milyar doları geçen teknoloji girişimlerine verilen isimdir.

Startup Wise Guys, kurulduğu 2012 yılından itibaren 230’dan fazla erken aşama girişime yatırım gerçekleştirmiş olan Doğu Avrupa’nın erken aşama lider yatırım fonudur. Startup Wise Guys’ın yatırım yaptığı girişimlerin kurucuları 45 farklı milletten olup, Startup Wise Guys Baltık Ülkeleri, Doğu Avrupa, İtalya, Balkan Ülkeleri, Türkiye ve Afrika bölgelerinden girişimlere yatırımlar gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda Startup Wise Guys’ın İtalya, Estonya, Letonya ve Litvanya’da ofisleri bulunmaktadır.

Genelde girişimlerin ilk yatırımcısı olan Startup Wise Guys’ın minimum yatırım miktarı 55 bin Euro ile 250 bin Euro arasında değişmektedir. İlk yatırımı sonrası girişimlere hızlandırma programı da sunan Startup Wise Guys, yatırım yaptığı girişimleri, ekip kurma, Avrupa pazarında büyüme ve yatırımcı ağı noktalarında yakından desteklemektedir. Şu ana kadar Startup Wise Guys’ın yatırım yaptığı girişimlere devam yatırımı gerçekleştiren 140’dan fazla Avrupa merkezli fon bulunmaktadır. B2B SaaS, Finansal Teknolojiler, Siber Güvenlik ve Sürdürülebilirlik Startup Wise Guys’ın yatırım yaptığı alanlardır.

Şu ana kadar 12 farklı Türk girişime yatırım gerçekleştirmiş olan Startup Wise Guys’ın şimdiye kadar başarılı 5 exit’i de bulunmaktadır. Yatırım yaptığı Türk girişimlerin arasında Agrovisio, Vsight, Bobu gibi yüksek büyüme gösteren girişimler bulunmaktadır.

Çalışan bir ürüne ve full time bir ekibe sahip olan teknoloji girişimleri Startup Wise Guys’a buradaki link üzerinden başvurabilir ve aynı zamanda [email protected] mail adresi üzerinden bana ulaşabilir.

Güncel İçerikler