250 milyon dolar yatırım alan drone lojistik hizmeti Zipline, değerlemesini 2,75 milyar dolara yükseltti

Afrika kıtasında tıbbi malzeme teslimatları yaparak 2014 yılında ABD’de girişimcilik ekosistemine giriş yapan Zipline, 250 milyon dolar yeni yatırım aldığını duyurdu. Bu yatırımın Afrika ve ABD’de bulunan lojistik merkezlerinin büyümesine katkı sağlaması bekleniyor.

Ruanda ve Gana’da drone ile aşı, kan ve tıbbi malzeme teslimatları yaparak adını duyuran Kaliforniya merkezli şirket, kendi drone, lojistik yazılım, kalkış ve iniş sistemlerini tasarlıyor. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Keller Rinaudo bunun tasarımdan ziyade şirket için bir gereklilik olduğunu vurguladı. Rinaudo yaptığı açıklamada Zipline’ı lojistik sağlayıcısı bir şirket olarak tanımladı.

Ruanda’daki ilk zorlu yılının ardından şirket, bu ülkede UPS kargo şirketi, Japonya’da Toyota Group, Nijerya’da Kaduna ve Cross River States ile çalışmaya başlamıştı. ABD’de ise Novant Health ve perakende devlerinden olan Walmart ile ortaklık yapıyor.

Olumsuz pandemi şartları Zipline’ı teğet geçmekle kalmayıp şirkete geçtiğimiz yıl yeni fırsatlar yarattı. Aşı ve koruyucu ekipman teslimatları sağlayarak pandemi döneminde faaliyetlerini oldukça hızlandıran şirketin yılsonuna kadar 2.4 milyon doz aşı teslimatı yapmayı hedeflediği duyuruldu.

CEO Rinaudo, şirketin ilerleyen zamanlarda farklı sektörlerden teslimatlar yapabileceğini söylese de, Zipline şimdilik sağlık hizmeti üzerine odaklanmış durumda. Nijerya ve Gana’da yeni dağıtım merkezleri için imza atan şirket, ABD’de de birçok yeni iş sözleşmesi imzaladı. Aldığı bu yeni yatırımın şirketin altyapılarını geliştirmeye ilerleyen zamanlarda büyük katkı sağlayacağı bekleniliyor.

Zipline önümüzdeki üç yılda ABD’deki müstakil evlerin çoğunluğuna hizmet vermeyi hedefliyor. Toyota ve Walmart gibi büyük şirketlerin Zipline’a verdiği desteklerin sağlık sisteminin işleyişinin gelecekte büyük ölçüde değişeceğine delil olduğunu dile getiren Rinaudo, bu sayede lojistiklerin insanlara eşit hizmet verebileceğini de vurguladı.

Güncel İçerikler