Patika Robotics: Endüstri ve sağlık sektörüne yönelik otonom mobil robotlar üreten yerli girişim

Patika Robotics, endüstriye ve sağlık sektörüne yönelik yeni nesil otonom mobil robotlar üretmeye odaklanan bir araştırma ve geliştirme şirketidir.

2018 yılında Halil İbrahim Doksanoğlu, Abdulkadir Doksanoğlu, Burcu Kılıç Yağan ve Cihan Semiz tarafından kurulmuştur. Girişimin merkez ofisi İstanbul’da üretim alanı ise Sakarya’dadır.

10 milyon TL değerleme ile yatırım

TÜBİTAK 1512 desteği ile çalışmalarını sürdüren Patika Robotics, ASAŞ Alüminyum‘dan geçtiğimiz Ekim ayında 10 milyon TL değerleme ile yatırım aldı.

Girişim, endüstriye yönelik doğal navigasyon metodolojisi ile çalışan otonom yük taşıyıcı araçlar tasarlayıp üretmektedir. Şu anda aktif olarak satışını yaptığı 200 kg, 1 ton ve 3 ton taşıma kapasitesindeki platformları mevcuttur. Sağlık sektörüne ise UVC ışınlarıyla ortamı dezenfekte eden otonom mobil robotları ile hizmet vermektedir. Ürünlerimizin bütün mekanik parçalarının üretimi ve montajı, elektronik sistem tasarımı, otonom araç yazılımları ve kullanıcı ara yüzü yazılım paketleri şirket bünyesinde gerçekleştirilmektedir.

Kuruculardan Halil İbrahim, ürettikleri çözümle ilgili: “Firmaların üretim alanlarındaki lojistik ihtiyaçları için akıllı çözümler üretiyoruz. Bütün taşıma senaryosunu otonom mobil araçlar ile gerçekleştirecek şekilde kurguluyoruz. Üretim alanı ve taşınan malzeme özelliklerine göre sıfırdan araç tasarımı yapıyor ve fabrikaların dijitalleşmesinde etkin rol oynuyoruz. Malzeme takibi, makine teçhizat duruş süreleri kontrolü, sevkiyat kayıtlarının otomatik tutulması ve bütün sistemin ERP programları ile haberleşmesi sistemin diğer özelliklerindendir. İnsansız çalışan araçlarla insan kaynaklı iş kazalarının önüne geçiyor ve firmaların lojistik için kullandıkları kaynakları minimize ediyoruz.” dedi.

Patica Robotics’in değer önerisi

egirişim’e özel açıklamada bulunan Halil İbrahim: “Geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz bütün araçlar doğal navigasyon metodoloji ile otonom hareketlerini gerçekleştirmektedirler. İzledikler herhangi bir sabit rota, çizgi veya referans aldıkları ek bir malzeme bulunmamaktadır. Böylece fabrika içerisinde hiçbir ek yatırıma ihtiyaç duymadan araçlarımızı canlıya alabiliyoruz. Diğer otomatik yönlendirmeli araçların aksine, ürünlerimizdeki 360 derece ve 50m yarıçapında tarama alanından aldığımız verileri aracın ön ve arka kısmında kullandığımız derinlik kamera görüntüleri ile birleştirerek maksimum seviyede güvenli bir otonom sürüş sağlıyoruz. Araçlarımızı oranında alüminyum malzemeden üretmekte ve piyasadaki kapasite/ağırlık oranı en yüksek olan batarya çözümlerini kullanmaktayız. Bu sayede rakiplerimizin araçlarına kıyasla çok daha hafif platformlar ve ‘a varan daha fazla otonom sürüş süresi elde ediyoruz. Böylece cihazlarımızın duruş sürelerini minimize ediyor ve otonom şarj istasyonları ile birlikte 7/24 operasyon sağlıyoruz.”

Ürünün kullanımı

Son olarak ürün kullanımıyla ilgili ise; “Ürünümüzü kullanılacağı ortamda devreye almak için ilk olarak manuel sürüş modunda aracı bütün alanda dolaştırıyoruz ve ortamın haritasını çıkarıyoruz. Oluşturulan haritada aracın gitmesinin istenmediği yasaklı bölgeleri, sınırları ve istasyonların konumlarını belirliyoruz. Sonrasında bu istasyonları kullanıcı ara yüzüne ve filo kontrol programımıza entegre ediyoruz. Şarj istasyonlarının kurulumu tamamlandıktan sonra araçlarımızı canlıya alıyoruz. Bu noktadan sonra cihazlara ara yüz üzerinden komut verebilir, onları çağırabilir ve taşıma işlemi tanımlayabilirsiniz. Belirlediğiniz sevkiyat planına göre araçlarımız otonom bir şekilde, kullanıcı kontrolü olmaksızın istasyonlar arasında hareket edecektir ve iş bitimi sonunda yine otonom bir şekilde kendini şarj istasyonuna park edecektir.” dedi.

Patica Robotics, İTÜ Çekirdek’in 2018 yılı ve Viveka Growth Hızlandırma Programı’nın 2020 yılı 2. dönem girişimleri arasında yerini aldı.

Güncel İçerikler