İzmir merkezli paylaşımlı elektrikli araç girişimi: ZOOP

2013 yılında İzmir’de kurulmuş bir Türk elektrikli mini mobilite şirketi olan Kodeco, paylaşım ekonomisi pazarında büyüyen akıllı ve çevre dostu ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için ZOOP’u bir teknoloji scale-up fırsatı olarak pazara sunuyor.

Yoğun kentsel alanlardaki trafik ve park sorunları, toplu taşıma duraklarına ve alışveriş merkezlerine gidip gelme gibi sorunlarını farkeden Kodeco’nun kurucusu ve CEO’su Kerem Odabaşı, kolları sıvadı ve ZOOP’u İzmir‘de hayata geçirdi.

Kısa mesafe ulaşım aracı: ZOOP

ZOOP’u anlatmak gerekirse; kısa mesafe paylaşımlı ulaşım servisi sunan bir mini mobilite platformudur. ZOOP özellikle ilk / son mil ve kısa mesafe segmentlerini hedeflemektedir. ZOOP, ekonomi ihtiyaçlarını, güvenlik, konfor, boyut, mikro hareketliliğin ve otomobil paylaşımının bir arada karşılayamayacağı bir birleşim olarak ele almayı amaçlamaktadır. Sıkışık kentsel alanlar, kent içi ve banliyö ulaşım merkezlerine gidip gelme, üniversite kampüsleri, alışveriş merkezleri, turizmin ana kullanıcılar arasında olması beklenmektedir.

Tercih edilen büyüme modeli, araç üretim lisansları, yerel operatörlere franchising ve araç servisi olacaktır, eklenti hizmetleri’nın de bir gelir kaynağı oluşturması hedeflemektedir. Kodeco’yu farklılaştıran ve ürün ve hizmet kalitesini destekleyen fikri mülkiyet, mühendislik ve endüstriyel tasarım, grafik ve kullanıcı arayüz tasarımı, mobil ve gömülü sistem yazılımları, markalaşma, tescil edilmiş veya tescillenmektedir.

ZOOP’un kullanımı

Cep telefonu uygulaması aracılığıyla paylaşım platformuna ulaşılabiliyor. Araçların nerde olduğu, uygunluk durumu, şarj durumu mobil uygulamadan görülebiliyor ve dakikalık olarak kiralanabiliyor. Araç içindeki dokunmatik ekran üzerinden araç fonksiyonları, enerji tüketimi, güneş enerjisinden kazanımı ve navigasyon gibi özelliklere ulaşılabiliyor. Aynı zamanda bu ekran üzerinden araç size farklı turistik ve deneyim rotaları da sunabiliyor.

Kodeco’nun hedefleri

Araç sayısını bayi işletmesi üzerinden büyütmek, yatırımla beraber yurtdışına hızlı bir büyüme planı var. Gelecekte araç donanım platformu üzerinden benzer bir çok ek digital hizmetin verilmesi planlanıyor. Araç üstünden sunulabilecek ek yazılım tabanlı hizmetlere sahip firma ve girişimciler ile işbirliği çalışmaları şimdiden başlamış durumda.

ZOOP henüz yatırım almadı. KODECO imkanlarıyla ZOOP’a kuluçka yaratıldı. Yatırım ile birlikte ZOOP şirketleşerek spin-off etmiş olacak. Ulusal ve uluslararası yarışmalardan maddi ödüller ve kamu ARGE desteklerinden yararlandı.

 

Güncel İçerikler