Moda ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren oyunculara yapay zeka tabanlı özelleştirilmiş moda trend tahminleri sunan T-Fashion, 2 milyon dolar değerleme ile ABD’de yaşayan Ali Emre Sivaslıgil‘den tohum öncesi turda ilk yatırımını aldığını duyurdu.
Yiğit Alp Elmas, Mehmet Ali Peker ve Furkan Kınlı tarafından kurulan T-Fashion, müşterilerinin doğru moda ürününü doğru zamanda üretmesi ve satın alması için firmalara özelleştirilmiş moda analizleri ve trend öngörüleri sunuyor. Firmaların kendine has hedef kitlesi ve marka DNA’sını göz önünde bulundurarak sosyal medya üzerinden milyonlarca paylaşımı analiz ediyor. Analiz ettiği her bir fotoğraftan yaş, cinsiyet, lokasyon, kıyafet, stil, renk ağırlıkları gibi yüze yakın özelliği yapay zeka ile algılıyor. Elde edilen veriler doğrultusunda gelecek yıl içerisinde nelerin trend olacağı, markanın hedef kitlesinin hangi tür ürünlere daha çok ilgi göstereceği gibi öngörüleri platformunda müşterilerine sunuyor.
Moda sektöründeki oyuncuların son senelerde en çok başını ağrıtan ve sıkça tartışılan konulardan birisi de milyarlarca dolarlık stok fazlası ürünler oldu. Firmaların “fast-fashion” konseptini benimserken müşterilerinin taleplerini doğru analiz edememesi ve trendlere ayak uyduramaması stok fazlası ürünleri kaçınılmaz kılıyor. 2018 yılı içerisinde Burberry’nin 38 milyon Dolar değerinde stok fazlası ürünü yakması da bunun en çarpıcı örneklerinden biri olmuştu.
T-Fashion, firmaların hedef kitlelerine yönelik sunduğu öngörülerle tekstil ve moda firmalarının doğru ürünü, doğru zamanda, doğru miktarda üretmesine yardımcı oluyor. Böylece firmalar stok fazlası ürünlerden kaçınırken satış oranlarını arttırıyor.
Şirketin kurucularından Yiğit Alp Elmas “Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız projemizin haberlerini herkes ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Moda sektöründe karar alıcılara en fazla getiriyi elde etmelerine yardımcı olmaları dışında özellikle döngüsel ekonomi hedeflerine ulaşmalarında yardımcı oluyoruz.”
.
T-Fashion, geçtiğimiz aylarda dünyada renk standartları alanında otorite olan Pantone ile global bir işbirliği anlaşmasına imza attı. Yakında duyurulacak bu işbirliği kapsamında teknik ve pazarlama alanlarında birlikte çalışan T-Fashion ve Pantone, müşterilerine üretimden satışa kadar uçtan uca bir deneyim yaşatmayı hedefliyor.
T-Fashion’ın kurucularından Mehmet Ali Peker, “Tekstil ve yapay zeka alanında güçlü bir ekibimiz var. Bir buçuk yıldan uzun süredir devam eden ARGE çalışmalarımızla, gelenekselleşmiş trend tahminlerini 21. yüzyıl standartlarına taşıyoruz. Veriye dayalı metadolojilerimizle tasarlayan, üreten, satan tüm müşterilerimize değer katıyoruz.”
T-Fashion’ı rakiplerinden ayıran önemli faktörlerden biri de yaptıkları analizleri sosyal medya üzerinden gerçekleştirmeleri. Hepimizin bildiği üzere, pandemi döneminde dijital kanalların artık müşteriler için vazgeçilmez araçlar olacağı gözler önüne serildi. Artık markaların son kullanıcıları günde ortalama bir saate yakın zamanını Instagram gibi sosyal medya kanallarında geçiriyor ve böylesine bir ortamda sosyal medya üzerinden yapılan hedef kitle analizleri markalar için çok önemli bir rol oynuyor. T-Fashion da moda sektöründeki firmaların stok fazlası ürünlerden kaçınmasına ve hedeflenen son kullanıcılara hitap eden ürünler çıkarmasına destek olmak adına sosyal medyanın gücünü kullanıyor.
Geçtiğimiz ay T-Fashion, moda ve perakende teknolojileri alanında her sene tüm dünyadan 10 girişim kabul eden Paris merkezli IFA Paris Foundry hızlandırma programına kabul aldı. Türkiye’deki müşterilerine yeni hizmet vermeye başlayan T-Fashion, önümüzdeki aylarda Foundry ile birlikte modanın merkezi olan Fransa ve İtalya gibi marketlere açılmayı hedefliyor.