Yerli biyoteknoloji girişimi GENZ, COVID-19 için yeni antikor test cihazını duyurdu

Yeni nesil tanı kitleri geliştiren diyagnostik girişimi Genz Biotechnology, Opto-akışkan ve imunokromatografi tabanlı yeni antikor test cihazını resmi olarak duyurdu.

Geliştirilen Covid-19 Biochip’ ve masaüstü otomatize okuyucu sistem; laboratuvar testlerini küçük taşınabilir cihazlara indirgeyebiliyor ve maliyetleri düşürüyor.

Edindiğimiz bilgilere göre; hızlı antikor testleri için halen dünyada en çok 1950’lerde geliştirilmiş olan Lateral Flow tabanlı testler kullanılıyormuş. Genz’in geliştirdiği yerinde test cihazı bu testler ile karşılaştırıldığında, daha yüksek doğruluklarda sonuç verebiliyormuş. Hızlı antikor testleri kişinin bağışıklık kazanıp kazanmadığını anlamak için kullanıldığı söyleniyor. Halen dünyada hızlı antikor testi için yüksek doğrulukta yanıt veren bir testin de bulunmadığı aldığımız bilgiler arasında.

CVD-19 Corona BioChip Testleri

Dünya genelinde birçok biyoteknoloji şirketi bu testlerin verimliliğini arttırmak için çalışıyormuş. Bu konuda yaklaşık 6 aydır çalışan Genz, dünyaya öncülük eden birkaç girişimden biri olduğunu da söyleyebiliriz.

CVD-19 Corona BioChip testleri özellikle sağlık personeli ve laboratuvar alt yapısı yetersiz ülkelerde sağlık kurumlarının ihtiyaçlarına cevap vermek için tasarlanmış.

GENZ Biotechnology kurucusu ve CEO’su Umut Ağyüz ise dünyada ses getirecek bir teknoloji geliştirdiklerini, ve bu teknolojinin sadece korona salgını ile sınırlı olmadığını, belirtti. Genz, Türk biyogirişimcilerine bir miras bırakma düşüncesi ile kendine 10 yıllık hedefler koyan bir girişim. Firma genç biyogirişimcilere bilimsel bir zemin hazırlamayı kendine misyon edinmiş.

Toplamda 550 bin dolarlık yatırım

Ülkemizde biyoteknoloji alanında böyle bir bayraktar şirket olmadığını, bu misyonu kendileri ile beraber bir kaç firmanın üstlenmesi gerektiğini belirten Ağyüz, geçtiğimiz Haziran ayında TÜBİTAK tarafından desteklenen 10 Tanı şirketinden biri olmuştu. Şirket geçtiğimiz ay 100 bin dolarlık yeni yatırım turunu duyurdu şimdiye kadar aldığı yatırım ve hibe miktarı ise 550 bin dolarmış.

Yatırımcılar arasında, StartersHUB (HUBVC), Boğaziçi Ventures, Ebru Dorman ve A1 Yaşam Bilimleri gibi çok önemli isimler olduğunu belirtelim.

Şirketin Korona pandemi süreci öncesinde Sağlık Bakanlığı onaylarını aldığı 3 test kiti daha bulunuyor. Bu test kitleri arasında meme kanseri risk taraması, erken dönem fetal cinsiyet tayini ve RH kan uyuşmazlığı var.

Pandemi etkilerinin azalması ile birlikte ürün portföyüne antikor testini de dahil eden GENZ yurt dışı ile ticari ilişkiler kurmaya başlamış.

Girişimin AR-GE ekibinin yaptığı ortak açıklamaya göre; “İnsanların tahmin ettiğinden çok daha zor ve kompleks bir iş yapıyoruz, bu çalışmalar çok zaman istiyor, bu noktadaki en önemli kasımız ülkemizdeki sayılı bilim insanları ile kurduğumuz ekiptir. En önemli kazancımız, onlar için çalıştığımız halkımızın kendi yetiştirdiği değerlere inanması ve sahip çıkmasıdır.” dediler.

Bakalım bu başarılı biyoteknoloji girişiminden yakın zamanda yeni müjdeler duyabilecek miyiz? Yeni gelişmeleri heyecanla bekliyoruz.

Güncel İçerikler