GENZ Biotechnology, RTA’dan 1 milyon dolar değerleme ile 100 bin dolar yatırım aldı

İnsan DNA’sının okunması ve kişiye özel genetik bilginin anlamlandırılması üzerine çalışmalar yürüten yerli biotech girişim Genz Biotechnology, pandemi sürecinde geliştirdiği COVID-19‘la ilgili Antikor testi çözümü için, A1 Yaşam Bilimleri A.Ş’nin iştiraki RTA‘dan 1 milyon dolar değerleme ile 100 bin dolar yatırım aldı.

COVID-19 için dünyada iki tür test yapılıyor. Bunlardan antijen testi, kişide virüs olup olmadığını, antikor testi de bağışıklık sistemi tarafından ilgili virüse karşı oluşturulan proteinlerin bulunup bulunmadığını gösteriyor. Antikor denen bu proteinlerin varlığı, kişinin hastalığı atlattığı anlamına geliyor.

Nisan ayında İngiltere, Çin’den aldığı Antikor testlerinin çalışmadığını ve doğru bir sonucu göstermediğini iddia etmişti. Bu test henüz birçok şirket tarafından tam olarak yapılamıyor. Olanların ise doğruluğu şüphe uyandırıyor.

Boğaziçi Üniversitesi biyomedikal mühendisiliğinde mezun ve Harvard’da araştırmalar yapan Umut Ağyüz tarafından kurulan Genz, pandemi sürecinde çalışabilir bir antikor testinde başarılı ilerlemiş ve aşamalarını neredeyse tamamlamış durumda. Edindiğimiz bilgilere göre dünyada Antikor testiyle çalışan üç tane merkez var, yerli biyoteknoloji girişimimiz Genz ise dördüncüsü olmak istiyor.

Genz, Nisan 2020’de COVID-19’la mücadele kapsamında TÜBİTAK’tan destek alan 10 şirkette biri oldu. 2015 yılında StartersHub’dan yatırım almıştı. Alınan bu yatırımla da gerekli aşamaları tamamlayıp global pazarda büyümek istiyor.

Güncel İçerikler