Cognitiwe: Üretim ve perakende sektörüne yönelik görüntü işleme çözümleri sunan yerli girişim

Cognitiwe, iş güvenliği, kalite kontrol, akıllı stok takibi gibi birçok alanda yapay zeka destekli video analiz çözümü sunan bir girişimdir.

Mete Bayrak ve Attila Algan tarafından kurulan Cognitiwe, 12 yıllık bir şirket olan ve kurumsal video çözümleri sunan şirket Motiwe içerisinden doğdu.

Cognitiwe, özellikle üretim ve perakende sektöründe Türkiye ve MEA bölgesinde müşterilere ulaşıyor. Microsoft yönetilen ISV iş ortaklarından olan girişim; Migros, Metal Sanayicileri İş Veren Sendikası, Borusan Mannesman gibi kurumlara projeler sunuyor. Cognitiwe ürünü mevcut standart CCTV kameralardaki görüntüleri platform içerisinde her geçen gün çeşitlendirdiği yapay zeka modelleri ile analiz ettirmenizi ve analiz sonuçlarına göre de belirlediğiniz aksiyonları almanızı sağlıyor.

Ana sektör olarak üretim ve perakendeye odaklı çalışıyor. Üretim sektöründe baret, yelek gibi güvenlik ekipmanlarının kontrolü, sosyal mesafe kontrolü, maske denetimi, tehlikeli alan giriş çıkış kontrolü, kampüs içi forklift denetimi, kalite kontrol gibi birçok başlıkta çözümler geliştiriyor. Perakende alanında ise dünyada ilk olarak meyve sebze reyonlarında gerçek zamanlı teşhir stoğu kontrolü (kasa tanıma, ürün tanıma ve kasa doluluk oranı tahmin etme), raf planogram uyum kontrolü ve stok takibi gibi amaçlarla kullanılıyor.

Cognitiwe’in çözdüğü sorun

Üretim alanında insan hatalarından kaynaklı iş kazalarının önlenmesi, üretim anında gözden kaçan kalite kontrol hatalarının tespiti ve perakende de teşhir stoklarının gerçek zamanlı kontrolü yapılarak müşterilerin ürün bulamamasını engelleme, teşhirde bozulabilecek ürünlerin uzun süre sergilenmesini önleme, biten ürünün anında siparişini verme gibi ihtiyaçlara cevap veriyor.

Girişimin değer önerisi

Kurucular girişimin Microsoft Azure desteği ile geliştirilmiş teknolojik olarak en gücel Yapay Zeka algoritmaları ile beslenen bir çözüme sahip olduklarını dile getiriyor. Geliştirdikleri yapı sayesinde tekrarlanabilen bir satışa sahip bir platform ve ürün satışı yerine aylık hizmet şeklinde ücretlendirme yapıyor.

Ayrıca kurucular rakiplerine karşı en önemli avantajlarının, Microsoft tarafında özel konumda bir çözüm ortağı oldukları için tüm MEA bölgesinde Microsoft’un binlerce satış ve pazarlama ekibi, ‘girişimin kendi ekibi gibi’ ürünü müşterilere ulaştırıyormuş ve aynı zamanda Microsoft geliştirme ekibi içerisinde de girişime bağlantılı çalışan bir kişi olduğundan dolayı her tür yeni teknoloji daha piyasaya sürülmeden deneme ve müşteriye sunma şansı verildiği söyleniyor.

Ürünün kullanımı

Kurucular ürünün nasıl kulladığıyla ilgili; “Ürünümüz müşterinin tercihine göre bulut tabanlı veya yerinde olarak hatta hibrit olarak çalışmaktadır. Çok basit bir yapı ile müşterimiz içerik kaynağını (kamera, kaydedilmiş video veya resim gibi) tanımlayıp içerik içerisinde hangi alanlarda hangi hazır modellerimizi kullanacağını belirleyip işlemi başlatabiliyor. Son aşamada analizler sonucunda ne tür bir çıktı istediğini belirleyebiliyor.” dedi.

Cognitiwe artık egirişim olarak takip ettiğimiz girişimler arasında yerini aldı. Yeni gelişmeler oldukça sizlerle paylaşacağız.

Güncel İçerikler