Enbiosis Biyoteknoloji, insan vücudu ile ortak yaşam içerisinde bulunan mikrobiyal organizmaları kullanarak insan sağlığı ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik yapay zeka teknolojilerini kullanarak kişiselleştirilmiş sağlık çözümleri üretmeyi amaçlayan yerli bir biyoteknoloji girişimidir.
Ömer Özkan, Zafer Yasir Yılmaz, Doç. Dr. Aycan Gündoğdu ve Dr. Ufuk Nalbantoğlu tarafından İstanbul’da kurulan Enbiosis, Bayer tarafından hayata geçirilen Bayer G4A Turkey‘e seçilen girişimler arasında yerini aldı.
Vücüdumuzda trilyonlarca mikroorganizma bulunmaktadır. Bu mikroorganizmaların oluşturduğu ekosisteme mikrobiyom denir. Toplam DNA havuzumuzun unu oluşturan bu ekosistemin bozulması kronik hastalıklarımızın temel sebebidir. Enbiosis, bu ekosistemi anlayabilmek için 30.000 insanın gaita numunesinden elde edilen milyonlarca mikroorganizma DNA’sını ve binlerce klinik veriyi işleyebilen yapay zeka algoritmasıyla kişinin mikrobiyomunu analiz etmekte; binlerce literatür taramasından elde besin komponenti – bakteri iliişkisiyle ilgili elde ettiği veriyi kullanarak kişinin mikrobiyomunu değiştirmekte ve sağlıklı mikrobiyoma sahip olmasını sağlayacak kişiselleştirilmiş mikrobiyom diyet hizmeti sunmaktadır. Şirketin yakın gelecekte sunduğu mikrobiyom diyet hizmetine ilave olarak mikrobiyomu dengeleyici kişiye özgü probiyotik üretmeyi ve hastalıkların tanısını erken koyabilmek amacıyla erken tanı kitleri üretmeyi planlamaktadır.
Gelecek 10 yılın en önemli bilimsel gelişmelerin yaşanacağı alan olarak gösterilen mikrobiyom bilimini yine geleceğin en önemli teknolojilerinden yapay zeka algoritmalarını kullanarak geliştiren yerli girişim Enbiosis bu yönüyle dünyadaki sayılı birkaç şirketten biridir.
Girişimin kurucuları sundukları değer önerisiyle ilgili: “Kullandığınız teknoloji ve rakiplerinizden ayıran özellikAlanında Türkiye’nin ilk ve tek şirketiyiz. Bulunduğumuz coğrafyanın da yine ilk şirketlerinden biriyiz. Kullanıcıya a’dan z’ye verdiğimiz hizmet globaldeki rakiplerimizden ayıran temel özelliktir. Ayrıca algoritmamızı literatur çalışmalarıyla besleyerek baz modelimizi belirli bir rasyonaliteye oturttuğumuz için algortimamızın öğrenme eğrisi ve hizmet kalitemizin gelişme grafiği diğer rakiplerimize nazaran daha yüksektir.” dedilr.