Techsign, KYC çözümü ile doküman, kimlik ve biyometrik doğrulama sunuyor

Pandemi süreci süreci ile hızlanan dijitalleşme ve uzaktan iş görebilme yönelik adımlar atılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde finansal kuruluşların uzaktan müşteri edinimi süreçlerinde “Kimlik Tespiti” (KYC) ve “Sözleşme” aşamalarını internet üzerinden gerçekleştirebilmelerine yönelik kanun teklifi TBBM’de kabul edildi. Bu yasanın geçmesi üzerine kurumlar fiziksel olarak müşteri ediniminin yanında tamamen internet üzerinden müşteri kazanabilecekler.

Yerli girişimlerinden doküman, kimlik ve biyometrik tanıma ve doğrulama çözümleri sunan Techsign bir süredir kurumlar için Know Your Customer (KYC) – Müşterini Tanı hizmetini sunuyor. Şirketin CEO’su Abdullah Kip “Bankalar ve fintechler için müşteri edinimi sürecindeki dönüşüm aylar öncesinden başlamıştı. Total bir dönüşümün önündeki engel ise kurumların müşteri edinimi sürecinde yer alan sözleşmeleri fiziksel ortamda imzalatma zorunluluğu idi. Bu durumda kimlik doğrulaması dijital ortamda yapılabilir olsa da imza gerektiren sözleşmelerin kurye ile müşteriye taşınması süreci tamamen dijital olmaktan alıkoyuyordu. Yeni yasa teklifi ile sözleşmeler de artık uzaktan imzalanabilecek.” ifadelerine yer verdi.

Geçen kanunda yer alan ifadeye göre kurumlar tarafından benimsenmesi beklenen dijital yöntemler şöyle açıklanıyor:

“…uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın yetkili düzenleyici ve denetleyici kurumun yazılı şeklin yerine geçebileceğini belirlediği ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkan verecek yöntemler…”

Techsign Know Your Customer (KYC) ürünü müşteri edinim süreçlerinin kişiselleştirilebilmesine imkan tanımak amacıyla modüller halinde sunuluyor. Kurumlar aşağıdaki modüllerden dilediklerini seçerek web ve mobil ortamlarında müşteri kazanabiliyorlar:

  • Kimlik Kartı Tanıma ve Doğrulama (TCKK, Ehliyet, Pasaport)
  • Doküman Tanıma ve Doğrulama
  • Cihaz ve Ortam Kontrolü
  • Agent Görüntülü Görüşme
  • Canlılık ve Hologram Testi
  • Blacklist & Whitelist Kontrolü
  • Yüz Tanıma
  • Müşteri Edinimi Sonrası Doğrulama
  • Yapay Zeka Müşteri Edinim Chatbot
  • Full Otomatik/Yarı Otomatik Müşteri Edinimi
  • Doğrulanabilir Biyometrik İmza

Global firmalar dijital ortamda müşteri edinimi için birçok teknoloji kullanıyor. TCKK kimlik kartı doğrulaması OCR (scanning) kadar IOS 11+ ve Android cihazlarda NFC teknolojisi de kullanılabiliyor. Bu teknolojilerle elde edilen bilgiler Türkiye’de MERSIS yardımıyla güvenli şekilde doğrulanabiliyor.

Techsign İş Geliştirme Direktörü Cem Bayazit “Kimlik doğrulama içinde yapay zeka kullanımı oldukça önemli. Zira yüz doğrulama, canlılık testi, hologram testi ve biyometrik imza gibi birçok süreçte güvenlik sağlayan ve müşteri edinim sürecini otomatize edebilen teknoloji yapay zeka.” dedi.

Yeni düzenleme ile birlikte şubesiz bankacılık ve fintech’lerin öne çıkması bekleniyor. Geleneksel servislerin dijitale taşınacağı bu dönemde uzaktan güvene dayalı ilişkilerin kurulabilmesi için kimlik ve doküman tanıma/doğrulama çözümlerinin öne çıkması bekleniyor.

Güncel İçerikler