iyzico: Ramazan ayında online alışveriş önceki yıla göre yüzde 49 artış gösterdi

Pandemi sebebiyle Ramazan ayını evde geçiren tüketicinin tercihi online alışveriş oldu. On binlerce e-ticaret sitesinin ödeme altyapı sağlayıcısı iyzico’nun veri analizi sonrasında ortaya çıkan veriler, Ramazan ayında tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ortaya koyuyor. Tüketici davranışlarında COVID-19 salgınından kaynaklanan değişiklikleri yansıtan bu istatistikler, online satış yapanları da yakından ilgilendiren bilgiler sunuyor.

Finans teknolojileri şirketi iyzico’nun Anneler Günü ve Ramazan dönemini kapsayan online alışveriş istatistikleri, evlerinde kalan tüketicilerin online alışveriş tercihlerine ışık tutuyor. iyzico’nun verilerine göre temassız ödeme avantajı sunan online alışveriş, Ramazan döneminde önceki yıla göre yüzde 49 artış gösterdi. Veriler mobil alışveriş ile birlikte özellikle bazı sektörlere ve ürünlere olan talepte önemli bir atışa işaret ediyor.

Tüketicinin tercihi mobil alışveriş oldu

Salgın nedeniyle Anneler Günü ve Ramazan döneminde evlerinde kalan tüketiciler güvenli, hızlı ve kolay alışveriş yapmaya olanak tanıyan mobil alışverişi tercih etti. Ramazan ayından önceki aya göre mobilden yapılan alışveriş adedi yüzde 75 artış gösterdi. Ramazan öncesi 1 aylık dönemde toplam alışverişin yüzde 52’sini oluşturan bilgisayardan yapılan alışverişler, Ramazan döneminde yüzde 47’ye geriledi.

Mobilden yapılan alışverişlerin oranı yüzde 48’den yüzde 53’e yükselerek 5 puanlık artış gösterdi. Mobilden en çok alışveriş yapılan sektör yüzde 49 oranla giyim ve aksesuar oldu. Mobilden en çok alışveriş yapılan diğer sektörler ise çiçek (yüzde 20), kitap-oyun (yüzde 9) ve kozmetik (yüzde 6) sektörleri oldu. Mobil alışverişte sepet tutarı Ramazan öncesinde ve sonrasında değişmeyip 100 TL civarında kaldı. Web aracılığıyla yapılan alışverişlerde ise sepet tutarı 236 TL’den 255 TL’ye yükseldi.

İftar, alışveriş saatlerini belirledi

Ramazan’dan önce 21.00 olan en yoğun saat dilimi, Ramazan ayı boyunca iftar saatlerinin etkisiyle 22.00-23.00 oldu. Ramazan döneminde bilgisayardan yapılan alışverişler 19.00-21.00 arası düşüşe geçerken mobil alışveriş aynı seviyeyi korudu. Ramazan ayı boyunca yapılan alışverişlerin yüzde 89’u tek çekim olarak gerçekleştirildi.

Ramazan alışverişinde söz sahibi kadınlar

İstanbul yüzde 41 oranıyla Ramazan ayı boyunca en çok online alışveriş yapan il oldu. Bu ilimizi Ankara (yüzde 8), İzmir (yüzde 7), Bursa (yüzde 3), Antalya (yüzde 3) ve Kocaeli (yüzde 2) takip etti. iyzico üye iş yeri olan esnaflar ramazan öncesi döneme göre daha çok online satış yaptı. Online alışveriş adedi Ramazan öncesi döneme göre en fazla artan il yüzde 72 ile Düzce oldu. İşlem hacmi en fazla artan il ise yüzde 85 ile Amasya oldu. Verilere göre Karadeniz Bölgesi’nde alışveriş yapanların yüzde 71’i, Ege Bölgesi’nde ise yüzde 70’i kadın.

Çiçek siparişlerinde %190 oranında patlama

Bu sene Anneler Günü, Ramazan ayına denk geldi. Bu durumunun etkisiyle işlem adedindeki en büyük artış yüzde 190 oran ile çiçek sektöründe oldu. Çiçek sektörünün ortalama sepet tutarı ise 86 TL. Ramazan boyunca giyim sektörü yüzde 76 artış gösterdi. Giyimde ortalama sepet tutarı 170 TL olurken yüzde 67 artış gösteren ev-bahçe sektöründe ortalama sepet tutarı 368 TL oldu. Giyim sektöründeki artışta ikinci el mağazalardaki yüzde 88 artışın da etkisi oldu.

İkinci el mağazalardan yapılan alışverişlerin ortalama sepet tutarı 65 TL civarında oldu. Verilere göre online alışverişte giyim sektöründe yüzde 3 oranında etkisi olan ev giyimi, 2020 yılının Ramazan ayında COVID-19 etkisiyle yüzde 12’ye yükseldi. Bu sene Ramazan’da en çok para harcanan diğer sektörler ise gündelik eşya (ev dekorasyonu) ve kitap sektörü oldu.

Güncel İçerikler