Hollanda merkezli e-bisiklet girişimi VanMoof, 13.5 milyon Euro yatırım aldı

2009 yılında kurulan Hollanda merkezli e-bisiklet girişimi VanMoof, Londa merkezli VC Balderton Capital ve SINBON Electronics‘ten 13.5 milyon Euro yatırım aldı.

Alınan bu yatırımla VanMoof, yeni bisiklet modellerini piyasaya sürdükten sonra uluslararası pazara açılmayı hedefliyor. Bu yatırımın ne kadar zamanında gerçekleştiği ise ortada: Avrupa’daki şehirler, COVID-19 salgını sırasında vatandaşların toplu taşıma araçlarını kullanmayı artık tercih etmiyor.

Aynı zamanda resmi kurumların tavsiyeleri de vatandaşların mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçınmaları yönünde. Bu nedenle, birçok şehirde bisiklet sürmek daha uygulanabilir ve sürdürülebilir bir çözüm olarak görünüyor. Geleneksel bisikletler ise e-bisiklet karşısında zaman ve enerji kaybından dolayı tercih edilmiyor. New York, Manhattan ve Brooklyn’de korumalı bisiklet şeritleri eklenmesi, Berlin’de bisiklet şeritlerinin genişletilmesi ve Milan’da otomobil kullanımını azaltmak için yeni bisiklet şeritlerinin tanıtıma sunulması bisiklet kullanımını teşvik eden politikalardan birkaçı olarak biliniyor.

Bunlara ek olarak, New York’da geçen yıla kıyasla bu sene bisiklette % 50 artış olduğu ve Philadelphia’da bisiklet trafiği COVID-19 salgını sırasında % 150’den fazla arttığı bildirildi. VanMoof kurucu ortağı Taco Carlier, yaptığı açıklamada özellikle bulundukları elektronik sektöründe deneyimli yatırımcılardan destek aldıkları için memnun olduklarını ve e-bisiklet kullanımının artması ile fosil yakıt tüketiminin azalarak yeni dünya düzeninde e-araçlara doğru kullanım alışkanlığının artacağını öngördüklerini belirtti. VanMoof’un yeni ürünleri olan S3 ve X3, saatte 25 kilometreye kadar, şarj edildiğinde ise toplam 150 kilometreye kadar yol gidebilme özelliğine sahip, üstelik 4 saatte tamamen şarj edilebildiği ve 4 adet güç ayarının olduğu da biliniyor. Ancak VanMoof, piyasadaki tek e-bisiklet değil.

Brüksel merkezli Cowboy, 2017’de ortaya çıkan ancak o zamandan beri Tiger Global ve Index Ventures’tan 19.5 milyon dolar yatırım alan bir e-bisiklet girişimidir. Bu pazarın ilgi görmesinde pandeminin ortaya çıkması büyük etken olsa da dünyada daha temiz hava, daha sağlıklı alışkanlıklar ve köklü bir değişime yol açacak olması girişimcilik ekosisteminde bulunan bizlere umut oluyor.

Güncel İçerikler