Terminal
Terminal
Terminal
Terminal

Temel e-Fatura ve Ticari e-Fatura nedir ve arasında ne fark vardır?

e-Fatura sisteminin işletmeler için 2020 yılı itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu hale getirilmesinden sonra e-Fatura kullanıcıları, kendi kullandıkları alt yapı içerisinde fatura oluştururken, anlayamadığı detaylarla karşılaşabiliyor ve e-fatura keserken hata yapmamak için bize bu konulardaki sorularla geliyor. Biz de bu sorunları yaşayan kullanıcılara çözüm olmak için e-fatura içerikleriyle karşınızdayız.

Kolaybi, Paraşüt vb. alt yapıları kullanan kullanıcılar, müşterilerden gelen istekler doğrultusunda veya kendileri fatura kesme ekranına geldiklerinde Temel Fatura veya Ticari Fatura ayrıntısıyla karşılaşıyor. Dolayısıyla hangisini kesecektim, kestiğim e-fatura doğru mu yanlış mı gitti gibi sorularla karşı karşıya kalıyorlar.

Şimdi sizlere bu iki e-fatura senaryosunun farkını anlatalım:

Temel e-Fatura ve Ticari e-Fatura nedir, inceleyelim:

Temel e-Fatura: Alıcının e-faturayı reddetme seçeneği olmadığı fatura türüdür. Gönderici faturayı ilettiğinde, alıcı bu e-faturayı kabul etmekle yükümlüdür.

Ticari e-Fatura: Bu e-fatura gönderme durumunda ise; alıcı e-faturayı kabul, red veya iptal etme hakkında sahiptir. Gönderici e-faturayı ilettikten sonra, alıcıdan e-faturayla ilgili bir cevap bekler.

Yukarıdaki görselde kırmızı ile işaretlediğimiz kutucuğu incelerseniz (bu görsel bir örnektir ve gerçektir), kendi faturanızın senaryo kısmında TICARIFATURA ya da TEMELFATURA yazdığını göreceksiniz. e-Fatura oluşturma ekranında, bu seçeneği siz belirleyeceksiniz.

Sonuç olarak;

Bu iki e-faturadan herhangi birini müşterinize göndermeden önce; müşterinizle aranızda konuşup bir anlaşmaya varmanızı tavsiye ederiz. Çünkü müşteriye temel e-fatura gönderdiğinizde, bu çok sıcak karşılanmayabilir. Fatura tutarında anlaşmış olabilirsiniz ancak, daha iyi bir ilişki için müşterinize kabul ya da red hakkı tanımalısınız.

Müşteriyle hangisini keseceğini konusunda hiç konuşmamışsanız, öncesinde bir konuşmanızı tavsiye ederiz. Samimi olduğunuz bir şirkete temel e-fatura gönderirken o kadar sıkıntı olmayabilir ancak ilk kez iş yaptığınız bir şirkete e-fatura kesiyorsanız, temel e-faturadan kaçınmanızı ya da en azından şirkete hangisini kesilmesini istediğinizi sormalısınız.

Son olarak; iki faturayı da kesebilirsiniz, ancak dediğimiz gibi iki faturayı ayıran en temel özellik olarak müşterinize sunduğunuz hak olarak söyleyebiliriz.

Anlaşılmayan bir yer olursa yorum kısmından bize sorularınızı iletebilirsiniz.

Güncel İçerikler