Mevsimi: Meyve ve sebzeleri tarladan tüketiciye ulaştıran girişim [Özel Haber]

Türkiye’deki girişimcilerin yeni ürün ve hizmetlerini özel haber olarak paylaşmaya devam ediyoruz. Şimdi sizleri Can Kağıtcıbaşı‘nın kurucusu olduğu yeni girişim Mevsimi ile tanıştıralım. Bu içerik hazırlanırken, bilgilerin tamamı Can‘dan alınmıştır.

Türkiye’nin ve hatta dünyanın pek çok ülkesinde var olan bir sorundan yola çıkarak Mevsimi girişimini kuran Can, tarladan çıkan ürünlerin tüketicilerin sofrasına gelene kadar çetrefilli bir yolculuktan geçtiğini söyleyerek girişimin hikayesine başlıyor.

Günümüzde sebze ve meyveler tarladan tüketiciye gelene kadar birçok aracıdan geçiyor. Değişken depolama şartları, yolculuk süreçleri, maruz kaldığı ortamlar, ürünlerin kasalarda nasıl korunduğu vb. soru ve sorunlar, ürünün tüketimi aşamasında “tüketici tarafında” sonuçlarını olumsuz bir şekilde gösteriyor. Yolculuk süresi uzadığı için birçok sebze ve meyve tazeliğini kaybediyor. Ya da alacağımız vitaminin fazlasıyla düşmesine neden oluyor. Ayrıca aracılardan ötürü de tüketici ürünleri pahalıya alıyor.

Teslimatların yapıldığı kutu görünümü

Can:Hatta bir çok çiftçinin bu kazanç zorluğu yüzünden son yıllarda üretimini bıraktığını okuyor, şahit oluyoruz.

Dolayısıyla, bu süreçten rahatsızlık duyan bir birey olan Can, tüm bu sorunların bir girişim mantığı ile çözülüp çözülemeyeceği konusunda ciddi bir şekilde kafa yormaya başlıyor.

Bu araştırmalar sonucunda Can, vardığı sonucu şöyle açıklıyor:

“Tüketici mevsimindeki ürünleri tüketmeli. Mevsim dışı ürünler tüketiciye ciddi bir pahalılığa geliyor. Ayrıca lezzet ve sağlık açısından da sıkıntılı bir durum. Bir sebze meyvenin en çok vitamin barındırdığı hali onun doğal döngüsüne denk geldiği zaman. Bütün bu konuları bir araya koyup düşündüğümde Mevsimi’yi hayata geçirmeye karar verdim. Mevsimi sayesinde tüketiciler daha taze ürünler tüketiyor olacak. Çünkü sağladığımız hizmet ile, tarladan çıkan bir ürünün tüketicinin sofrasına gelme yolculuğunu kısaltmış oluyoruz.”

Yukarıda detaylı olarak açıklansa da Can’a bu fikrin tam olarak nereden çıktığını sorduk. Uzmanlığı var mıydı?

“Benim babam da aile işi olarak 30 yıldan uzun bir süre çiftçilikle uğraştı. Herhalde bu konulara kafa yormak genlerimizde var ☺ Kendimi bildim bileli gıda ile alakalı konulara kafa yormaktan keyif almışımdır.” diyerek aslında yabancı olmadığı bir alanda girişim kurduğuna şahit olduk.

Teslimat aracının içerisindeki kutuların görünümü

Cümlelerine ise şöyle devam etti: “Mevsimi esasında bir felsefe değişikliği. Tüketicinin ne yiyeceğine, üreticinin karar verdiği bir sistem. Ama bunun çok artısı var. Bir kere çok daha ekonomik. Çünkü toptan alarak daha ucuza alabiliyor. Aslında eskilerde de hayatımız bu şekildeymiş. Yani tarladan ürünler çıkarmış ve bunlar kasa kasa şehirlere getirilirmiş. Büyüklerimiz de bunları alırmış, yemeğini yaparmış, tatlısını yaparmış, reçelini turşunu hazırlarmış… Ve çok daha sağlıklı bir modelmiş bu.” dedi.

Mevsimi.com’u ziyaret eden kullanıcılar kısa bir sürede 10 günlük sebze meyve ihtiyacını gidermek adına sipariş verebiliyor. Ürünler kapısına kadar geliyor. Bunlar bir tüketici için büyük kolaylık sağlıyor. Çalışmalarına ise ilk İstanbul Anadolu yakasında Ümraniye ve Ataşehir’den başladıklarını söyledi. Çok yakında Üsküdar ve Kadıköy de sisteme dahil olacakmış. Ve ardından hedef, kademeli olarak tüm İstanbul’a yayılmak.

Mevsimi, ülke olarak ciddi sorunlar yaşadığımız bir alan olan gıda sektöründe faaliyet veriyor. İş modelinin özü; sabit kutu seçimi ile, toptan olarak alınan temel gıda malzemelerinin tüketiciye ulaştırılmasını sağlamak. Böylece fiyat konusunda da fırsat sunuyor.

şimdi şunun tam mevsimi”

şimdi şunun tam mevsimi” mottosuyla yola çıkan girişimi, adından da anlaşılacağı gibi mevsimi olan ürünlerin üzerine odaklanıyor. Tarlada ne çıkıyorsa onları mevsiminde insanlara ulaştırıyor.

Can: “Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki, tüketicinin bizden alacağı sebze ve meyveyi başka bir yerden bu kadar ucuz bir fiyata alması mümkün değil. Rakiplerimiz isteseler de bu fiyatlara kalıcı olarak düşemezler. Ancak fırsat ürünü çıkabilirler. Çünkü biz sistemimizin mühendisliğini bütün gereksiz maliyetlerin çıkartılması yönünde yaptık. Olabilecek en yalın tedarik zincirini inşaa ettik. Yani kişilerin temel gıda ihtiyaçlarını bizden almalarını çok net tavsiye edebilirim. Sonra başka ihtiyaçları için diğer servisleri yine kullanabilirler. Tazelik konusu da aynı şekilde iddialı olduğumuz başka bir alan. Gıdanın yolculuğunu bu kadar kısaltan başka bir yapı yok. Soğuk hava zincirine dikkat ediyoruz. Malzemelerimizin %90’ını günlük tedarik ediyoruz.

İlk aşamada Ataşehir ve Ümraniye, hemen ardından Kadıköy ve Üsküdar’ı kapsayacağız. Bir kaç hafta içerisinde de tüm İstanbul’a ulaşmayı hedefliyoruz. Üretim depomuz Bursa Karacabey, dolayısıya 4 büyük şehrin de tam ortasındayız. Yani sonraki aşamamız bu lojistik avantajı kullanmak ve Türkiye pazarının %25’ine hitap etmek olacak.”

Benzer modellerin benzer piyasa koşullarında çalışması muhtemeldir. Dolayısıyla ilerleyen yıllarda tabii ki başka ülkelere de açılmak arzusundayız. Ancak bunun şimdilik daha uzun soluklu bir plan olduğunu söyleyebilirim. İlerleyen zamanlarda bu işin mobil üzerinden gitmesi gibi bir planımız da var.

Yeni gelişmeler oldukça paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler