Enerji sektörü girişimi Quant Co, StartersHub’dan 100 bin dolar yatırım aldı

Enerji sektörü özelinde yapay zeka çözümleri sunan Quant Co, StartersHub’dan 100 bin dolarlık devam yatırımı aldığını egirişim üzerinden duyurdu.

Bu yatırımla birlikte Quant Co’nun bugüne kadar aldığı toplam yatırım tutarı 265 bin dolara ulaştı. Yapay zeka algoritmaları ile enerji sektörüne analitik çözümler sunan Quant Co, 2017 yılından bu yana geliştirdiği ürününü 2019 yılı Mart ayında Paris’te gerçekleşen Hello Tomorrow Global Summit’te dünyaya tanıtma fırsatı bulmuştu.

Avrupa’nın en büyük enerji şirketleriyle işbirliği adımları atıldı

Alınan yatırımı ürün geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra yeni müşteri kazanmak için kullanacaklarını belirten Quant Co kurucu ortaklarından İhsancan Özpoyraz, 2020 yılı sonu itibarıyla ürünün ilk versiyonunu piyasaya sürmeyi hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca yeni müşterilerden elde edilecek gelir sayesinde hem mevcut ekip büyüklüğünü %20 artırmayı hem de finansal olarak başa baş noktasına gelmeyi hedeflediklerini aktardı.

Yıllık yaklaşık 15 milyar Euro cirosu ile Avrupa’nın en büyük enerji şirketleri arasında yer alan İsveç’li Vattenfall ile çalışan girişim, Almanya’dan E.ON ve yine İsveç’ten ABB ile ise çeşitli testler yürüterek ürünü halen geliştirmeye devam ediyor. Quant Co bu testler ve pilot çalışmalar sayesinde yazılım lisanslama yöntemiyle gelir elde ediyor.

Enerji sektörü dikeyinde “servis olarak yapay zeka” teknolojisi sunuyor

Enerji sektöründe hızlı dönüşen iş modellerinin veri odaklı bir boyut kazanmasıyla Quant Co yapay zeka algoritmaları ile enerji sektörünün yatırımlarının karlı ve sürüdürülebilir olması için çözümler geliştiriyor. Enerji şirketleri dünya genelinde batarya depolama ile desteklenmiş çatı üstü güneş panelleri gibi yerinde enerji üretim teknolojileri, uzaktan veya otomatik olarak kontrol edilebilen ısıtma/soğutma sistemleri, elektrikli otomobil şarj üniteleri ve daha pek çok yenilenebilir ve akıllı enerji hizmetini tüketicilere sunuyor. Quant Co ise bu noktada tüketici alışkanlıkları, enerji tüketim verileri, cihaz tercihleri gibi değişkenleri izleyen şirketlerin elde ettiği büyük veriyi, makine öğrenimi ve algoritmalar sayesinde analiz ederek çözümler sunuyor.

Quant Co’nun geliştirmekte olduğu “servis olarak yapay zeka” (AI as a Service) teknolojisi, enerji şirketlerinin belli başlı hizmetlerinde sıklıkla karşılaştıkları kontrol ve tahminleme problemlerini çözebilen yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesini, programlama bilmeyen uzmanların dahi üstesinden gelebileceği basitliğe indirgiyor. Quant Co, enerji şirketlerinin ihtiyaç duyduğu yapay zeka teknolojileri için esnekliği sınırlı hazır çözümler ve yüksek geliştirme maliyetleri yerine kümülatif olarak gelişen yapay zeka teknolojilerini yeterli esnekliğe sahip servisler olarak sunuyor. Quant Co, yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi süreçlerini oldukça kolaylaştırarak bu teknolojileri herkesin erişebileceği servisler şeklinde sunabilmeyi mümkün hale getiren Otomatikleştirilmiş Makine Öğrenmesi (Automated Machine Learning) teknolojisini enerji sektörü dikeyinde uygulayan dünyadaki az sayıda şirketten birisi olarak öne çıkıyor.

Güncel İçerikler