WeChat mini programın dikkat çeken büyümesi

Konuk Yazar Tufan Aygüneş‘in WeChat‘le ilgili yakın zamanda yazdığı ikinci yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

Bir önceki yazımda WeChat’in bir mesajlaşma uygulamasından temel farklarına burada değinmiştim. Şimdi ise en çarpıcı özelliklerinden biri olan WeChat mini programa değinelim.
2012 yılında piyasaya çıkan WeChat hızlı bir şekilde kullanıcılar arasında yayıldıktan sonra, şirketleri de bünyesinde barındırıp büyümesini daha da hızlandırmak amacıyla 2013 yılında “Official Accounts” adını verdiği Facebook’taki “Sayfalar”a benzer bir özelliği yayına aldı.

WeChat’teki Airbnb resmi sayfası

WeChat’teki Airbnb resmi sayfası

Bu özellik bir yıl içerisinde 8 milyondan fazla şirketin resmi hesapları ile WeChat kullanıcılarına erişmesine olanak sağladı. Fakat yine de bu özellik şirketlerin online mecralardaki ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacak yeterlilikte değildi. Örneğin, bir süper market zinciri eğer uygulaması üzerinden satış gerçekleştirmek isterse, IOS veya Android üzerinden bir uygulama geliştirmeli ve müşterilerinin bu uygulamayı indirmesini sağlamalıydı.

Bu da maliyet açısından değerlendirildiğinde büyük ölçekli şirketler dışında, diğer şirketlerin yapabileceği bir konu değildi. Buna çözüm olarak, 2017 yılında duyurulan WeChat mini program, WeChat üzerinde uygulama geliştirme ve bunu WeChat kullanıcılarına sunma imkanı tanımaya başladı. Böylelikle IOS veya Android gibi iki farklı platform için uygulamayı geliştirmeye gerek kalmadan, sadece WeChat üzerinden çok daha hızlı ve ucuz şekilde geliştirme yapabilir ve WeChat’in bir milyardan fazla olan kullanıcı kitlesine uygulamanızı sunabilirsiniz.

WeChat içerisindeki Airbnb Mini Programı

WeChat içerisindeki Airbnb Mini Programı

Deneyim olarak neredeyse IOS veya Anroid uygulamasına çok benzer
WeChat kullanıcısı açısından ise uygulamayı indirmeksizin, hali hazırda kullandığınız WeChat üzerinden o uygulamanın en güncel haline erişebilir ve aynı zamanda da telefon hafızanızdan kazanç sağlamış olursunuz. Sağlamış olduğu bu faydalar ile WeChat üzerinde 1 milyondan fazla mini program geliştirilirken, bu mini programlar 300 milyondan fazla günlük aktif kullanıcı sayısına ulaşmış durumda.

WeChat ana ekranı içerisinde yukarı doğru kaydırarak mini program arama motoruna erişebilir ve en son kullandığınız mini programları yine orada görebilirsiniz.

Sadece duyurulmasından bir yıl sonra, 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre Çin’deki ilk 100 uygulama, kullanıcı trafiğinin 20-30%’unu Mini Program ile sağlamaktadır. Neredeyse her online alışveriş sitesinin bir mini programı varken, mini programların büyük çoğunluğunu oyunlar oluşturmaktadır. WeChat’in yakın zamanda yaptığı duyuruya göre WeChat kullanıcıları mini programlar üzerinde 2019 yılı içerisinde geçtiğimiz yıla göre 160% büyüme ile 115 Milyar Dolar’lık bir harcama yapmıştır. Bu çarpıcı büyüme hızı da göz önüne alındığında belki de Çin’e açılmak isteyen Türk oyun geliştiriciler için WeChat mini program oldukça cazip bir mecra olabilir.

Güncel İçerikler