WeChat bir mesajlaşma uygulamasından farklı olarak neler sunuyor?

Konuk yazarımız Tufan Aygüneş, İTÜ Çekirdek’te yaklaşık 2 buçuk yıl kuluçka merkezi operasyonunu yönetti. Şu anda eğitimini Çin’de Zhejiang University’de sürdürüyor.

Çin’in dev şirketlerinden Tencent’in sahip olduğu WeChat, aylık 1 milyarın üzerinde aktif kullanıcı sayısı ile çok güçlü bir konuma sahip. Bir mesajlaşma uygulaması olarak bilinen WeChat, Çin’in WhatsApp’ı olmanın çok daha ötesinde özellikleri bünyesinde barındırıyor. Hatta bu özellikler sayesinde Çin’de WeChat kullanmadan uzun süre geçirmeniz neredeyse imkansız. Şimdi isterseniz neden WeChat’in basit bir mesajlaşma uygulamasının ötesinde olduğunu hep birlikte inceleyelim.

Biri ile WeChat’te arkadaş olmak için WhatsApp’ın aksine o kişinin telefon numarasını eklemek zorunda değilsiniz. WeChat ID ile de ya da kişiye özel yaratılmış QR kodunu taratarak yeni arkadaş ekleyebilirsiniz. Bu noktada en kullanışlı özelliklerinden biri kişi “etiket”i. Diyelim ki bir etkinlikte yeni biriyle tanıştıktan sonra o kişiyi WeChat’ten eklediniz. Hemen kendinize o kişi hakkında hatırlatıcı notlar ve etiketler yaratabilirsiniz. Böylelikle WeChat neredeyse kartvizit değişiminin yerini almış durumda.

Mesajlaşma kısmında en kullanışlı ve bir nevi hayat kurtaran özelliklerden biri ise, gelen mesajı üzerine basılı tutarak mesajı uygulamayı kullandığınız dile çevirebilmeniz. Örnek vermek gerekirse, Çince bir mesaj aldığınız takdirde mesaja basılı tutarak mesajın Türkçe’ye tercüme edilmiş halini okuyabiliyorsunuz.

Moments kısmı Facebook ile eşdeğer görülebilir. Arkaşlarınızın paylaşımlarını görebiliyor, beğenip yorum yapabiliyorsunuz. Bununla birlikle WeChat, Snapchat ile yaygınlaşan “story” akınını yakından takip ederek benzeri bir özelliği story sever kullanıcılar için gectiğimiz sene hayata geçirdi. Moments kısmından storylerinizi tüm sevdiklerinizle paylaşarak kendi özel anlarınıza onları da dahil edebilirsiniz.

WeChat’i günlük yaşamın kaçınılmaz bir parçası yapan bir diğer özellik ise banka kartınızı eşleyerek kullanmaya başladığınız WeChat Pay özelliği. Böylelikle dilerseniz arkadaşınıza mesaj kısmından para gönderebilirsiniz. Bu noktada basit ama bir o kadar da başarılı bir uygulama örneğinden bahsetmemiz gerek. Çin kültüründe kırmızı zarf içerisinde para hediye etmek, özellikle Çin yeni yılında veya düğünlerde yoğun görülen bir gelenek. WeChat Pay hayata geçirildiğinde, WeChat Pay’in daha fazla kullanılması için denenen yöntemlerden biri ise tam da bu geleneğin dijitalleştirilmiş hali idi. Arkadaşınıza dilerseniz direk olarak para gönderebilir ya da dilerseniz kırmızı zarf gönderir, içine dileğinizi yazarsınız ve arkadaşınız gelen mesajdaki zarfa tıklarak zarfı açar. Bu yaklaşım ile WeChat Pay umduğu ivmeyi yakalayarak geniş bir kullanıcı kitlesi yarattı ve hala yaratmaya devam ediyor.

Artık banka hesabınız da WeChat’inize eşlendiğine göre, WeChat içerisinde mini program ile yer alan ve 3. Parti sağlayıcıların sunduğu tren-uçak bileti uygulamasından, Çin’in Uber’i Didi’ye, sinema bileti uygulamasından ikinci el eşya satışı uygulamasına kadar bir çok farklı uygulamaya kolayca erişip işleminizi WeChat pay ile sonlandırabilirsiniz. WeChat ile beraber özellikle Asya’da gittikçe popülerleşen bu super app modeli ülkemizde de yer bulacak mı hep beraber göreceğiz.

Kısaca WeChat’in aslında bir mesajlaşma uygulamasından çok daha fazlasını içerisinde barındığını beraber gördük, bir sonraki yazıda WeChat’in mini program ile nasıl Android ve İOS’a alternatif oluşturduğunu inceleyeceğiz. Görüşmek üzere!

Güncel İçerikler