Yeni Fikirler Yeni İşler’den mezun olan 8 girişimin bugünkü durumu

ODTÜ Teknokent’in girişim hızlandırma programı Yeni Fikirler Yeni İşler’in mezun olan girişimlerinden bazıları bugün ne durumda ve hangi aşamaya ulaşmışlar, birlikte inceleyelim.

Kade Vision: 2005 yılında ilki düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) Hızlandırma Programına katılan Kade ekibi, YFYİ’den aldıkları 10 bin TL’lik sermaye desteği ile yola koyuldular.

V-Count: Türkiye’nin en iyi 100 yeni nesil şirketinin belirlendiği Corporate & Startup Day 2018 etkinliğinde, 9. sırada yer alan girişim, yüksek teknolojisini 100’ün üzerinde ülkeye ihraç ediyor. Miami, Dubai ve Londra’dan sonra Hong Kong ve Brüksel ofislerini de açarak yurtdışı ofislerinin sayısını beşe çıkaran V-COUNT, yüksek teknolojisini Mauritius, Ekvador, Yeni Kaledonya, Vietnam, Katar, Meksika, Peru, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık gibi 100’ün üzerinde ülkeye ihraç ediyor.

Mobilus: 2005 yılında ODTÜ TEKNOKENT’in ilk kez düzenlediği Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı’nda RotaMobil projesi ile finale kalarak girişimcilik serüvenine ilk adımı atan Mobilus ekibi, daha sonra Invidyo projesi ile ODTÜ TEKNOKENT’in başlatmış olduğu Teknojumpp Hızlandırma Programı’na katıldı.

Invidyo: Yapay zeka temelli görüntü işleme teknolojileri kullanarak özellikle evde bakım hizmeti alan hasta, yaşlı veya çocuklara verilen bakım hizmetinin kalitesini otomatik olarak ölçmeyi hedefliyor. Şu an Invidyo Türkiye’de E-Bebek ve Babymall’larda satılıyor. Kanada’da Toys R US’ta 60 mağazada ve ABD’de de Amazon.com üzerinde online satışları mevcut.

ISSD: ISSD’nin girişimcilik öyküsü, ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencisi iki arkadaşın 2009 yılında TÜBİTAK’tan teknogirişim desteği almalarıyla başladı.
2010 yılında katıldıkları YFYİ’de iki kategoride birden birincilik ödülünün sahibi olan ISSD, ürettiği Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi (CHAOS®) Sistemleri ile 2012 yılında katıldığı Uluslararası Intertraffic Fuarı’nda da En İyi Proje Ödülünü kazanmayı başardı.
ISSD’nin ortalama büyüme değerinin kurulduğu günden bugüne kadar yüzde 15 ile yüzde 120 arasında değişmekte. Bununla birlikte, 2019 cirosunun 35 Milyon TL mertebesinde olacağı öngörülüyor.

Spirohome: 2014 ve 2015 yıllarında, Spirohome’un ilk versiyonları ile YFYİ Hızlandırma Programı’na katılan ekip her iki yılda da finalist olmayı başardı. Ekibin geliştirdiği ürün, 2017 ‘de 500 Startups ACT’den 220K €, 2018’de ise ACT (lead investor) & Growth Circuit’tan 1.1M € yatırım aldı. 2019 Şubat ayında hem Clinic hem Personal modelleri için CE belgelerini alarak seri üretime başlarken, 2019 Haziran ayında ise internet siteleri üzerinden satışı da eklediler. Spirohome ürünleri Türkiye, Avrupa ve diğer CE belgesinin geçerli olduğu ülkelerde satışa çıktı. 2019 yaz başından bu yana www.spirohome.io adresinden ve Avrupa’daki Amazon internet mağazalarından ürünün global satışına başlandı. Spirohome ürünleri 3 ayda 17 ülkeye yayılmayı başardı. 2019 sonuna kadar global büyüme ve 2020’de FDA belgesini almak firmanın en büyük hedefleri.

Alictus: 2013 yılında katıldıkları Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ)’den ödülle ayrılamamış olmalarına rağmen yarışmanın jüri üyelerinden büyük övgüler alan Alictus ekibi, ATOM kuluçka merkezinde geçirdikleri iki yıllık geliştirme süresine YFYİ boyunca edindikleri network, bilgi ve tecrübe de eklenince, Temmuz 2013’te Alictus A.Ş. adlı şirketlerini kurarlar. Bugün 14 kişilik bir ekiple ODTÜ TEKNOKENT’te çalışmalarını sürdüren Alictus’un oyunları ağırlıklı ABD’de olmak üzere her ay 10 milyonlarca oyuncu tarafından oynanıyor. Gelirleri yüzde 99 oranında ihracattan oluşan firma, geliştirdiği oyunların yanı sıra pazar analizi, reklam gösterme ve yayınlama araçları üzerine geliştirdiği teknolojilerle büyümesini sürdürmekte.

Btech Bilişim: 2015 YFYİ girişimcilerinden olan Btech ekibi, YFYİ Hızlandırma Programı sayesinde önemli kurum ve kuruluşlarla tanışma, fikirlerini anlatma ve geliştirme fırsatı yakaladılar. ODTÜ TEKNOKENTin mentorluk destekleri sayesinde iş fikri, finans ve ürün konusunda önemli geri bildirimler aldılar ve mentörlerinden bir tanesi de yatırım yaparak şirketin ortağı oldu. Her sene en az 2 kat büyüyerek, 3’üncü yılında milyon TL ciro barajını aşan Btech, sonraki yıllarda büyümesini yine devam ettirerek şu anda 15 kişinin üzerinde personeli ile Ar-Ge ve ürün projelerini sürdürüyor. Önümüzdeki sene yurtdışında önemli atılımlar yapmayı hedefleyen şirketin çalışan sayısının da önümüzdeki senelerde artması bekleniyor.

Güncel İçerikler