ODTÜ Teknokent’in YFYİ demo day sahnesinde sunum yapan 19 girişim

ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından 16’ıncısı düzenlenen girişim hızlandırma programı Yeni Fikirler Yeni İşler (YFYİ) teknoloji tabanlı girişimciliği yaygınlaştırmayı ve desteklemeyi amaçlar. Bu program, yenilikçi ve teknoloji tabanlı iş fikri olan öğrencilerin ve yeni mezunların fikirlerini hayata geçirmeleri için uygun ortamı sağlar ve onlara başarılı iş insanları olmaları yolunda destek verir.

Online olarak gerçekleştirilen bugünkü etkinlikte ben de bizzat yer alarak, 6 girişim ile bir panel gerçekleştirdim. İzleyiciler online olarak, konuşmacılar ve girişimler ise fiziksel artırılmış gerçeklik sahnesinde yer aldı.

YFYİ Demo Day sahnesinde yer alan 19 girişim:

  1. Bionova: Bionova gıda endüstrisinde açığa çıkan gıda atıklarının katma değer ürünlere dönüştürülmesini sağlamaktadır. Özellikle ithal edilen ve ulaşımı zor olan enzim, ve yenilenebilir enerji olarak kullanımı yaygınlaşan biyoetanol üretimini gerçekleştirmektedir. Gıda endüstrisinin atık yönetimini kolaylaştırmayı ve bu atıkların çevresel etkilerini azaltmayı hedefler.
  2. Breathall: Breathall, solunum yolu rahatsızlığına sahip kişilerin günlük olarak ihtiyaç duyduğu göğüs fizyoterapisinin hasta yakınları tarafından her seansta doğru ve etkili şekilde uygulanmasına olanak sağlayan akıllı bir fizyoterapi yeleğidir. Ayrıca entegre mobil uygulama aracılığı ile seansların anlaşılır ve pratik olmasını sağlar.
  3. Case Future: Kişiselleştirilmiş eğitim uygulamasıdır. Mentor ağı ve geniş içerik kapasitesi ile sürdürülebilir bir yapıda eğitim sistemi sunar.
  4. Castera: 3 boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak hastaya-özel ürettiği medikal ürünler ile; hastaya daha konforlu iyileşme süreci sağlarken, günlük ihtiyaçlarını giderebilmelerinin yanı sıra iş, eğitim, spor ve sosyal hayatlarına kısa sürede dönmelerini sağlamaktadır.
  5. Favor: Restoranlarda, kafelerde ve marketlerde sırf tüketilmediği için çöpe dökülen ürünlerin normalden daha uygun fiyatlar ile tüketiciye sunulduğu, pazar yeri iş modeline sahip bir mobil uygulamadır. Gıda israfını önlemenin yanında, işletmelere son kullanma tarihi yaklaşmış ürünler özelinde stok ve fiyat optimizasyonu hizmetleri de sunmaktadır.
  6. HED: Ürün, arka planda egzersiz sağlayan ve fizyoterapistlerin gözlemlemesi için veri platformu oluşturan özel bir oyun denetleyicisidir. Üst ekstremitede uygulanması beklenen egzersiz programlarına katkı sağlamak için oyun aktivitesi ile hastaların daha fazla egzersiz yapmasını amaçlar. Benzer ürünlerden farklı olarak, market oyunlarıyla etkileşime geçebilen ürün hastanın istediğini oyunu oynayarak egzersizi sürdürmesini sağlamaktadır.
  7. Hetes: E-ticarette giyim, kozmetik ve ev tekstili ürünlerinin gün içerisinde mağazadan eve teslimatını yapmayı tüm satış kaynaklarını e- ticarette kullanmak isteyen firma kanallarına entegre olarak gerçekleştiren yeni nesil e-ticaret lojistik hizmetidir.
  8. HiFace: Bireylerin yüz şekillerini AR ile tespit ederek kullanıcıların kendilerine özgü stilleri tavsiye eder. HiFace ile AR teknolojileri kullanarak en uygun ürünü deneme fırsatı veriyoruz. Bu şekilde, çevrimiçi satın alımlarınızda ürünü denemek, hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlamaktadır. Dijital dönüşümle, Dene-Al yöntemini kozmetik, gözlük ve aksesuar ürünleri satan e- ticaret sitelerine entegre ediyoruz.
  9. iyiMakina: İkinci el iş makinası satış süreçlerini açık artırma kavramı üzerinden optimize edip taraflar için hızlı, adil, güvenilir ve verimli sonuç yaratan bir online pazaryeri platformudur.
  10. Magfi: Ortak ilgi alanına sahip kişileri sosyal medya uygulamalarındaki gruplarda bir araya getiren kullanıcı odaklı bir platformdur. Ayrıca firmaların reklamlarını sosyal medya uygulamalarındaki gruplar vasıtasıyla milyonlarca insana ucuz, etkili ve kalıcı şekilde pazarlayabilmesini sağlayan dünyadaki ilk çözümdür. İşletme ve içerik üreticileri için aylık ve tek seferli mikro ödemelerle içerik üretmelerine Pazaryeri olarak aracılık etmektedir.
    yfyi.com
  11. Noticy: Su, enerji ve para tasarrufu yapmayı sağlayan akıllı cihazlar geliştiren bir projedir. Çocukların bilinçli bireyler olarak yetişmesine katkı sağlarken, kullanıcılarına sağlıklı bir duş deneyimi vaat eder. Geliştirilen ürünler sayesinde su kullanım süresi, sıcaklığını ve miktarı anlık olarak takip edilebilir. Noticy cihazları IoT teknolojisi yardımı ile mobil ve web kanallarının yardımıyla su kullanımı hakkında bilgilendirme yapabilir. Geliştirilen cihazların hedef kitlesi B2B (oteller, inşaat şirketleri, site yönetimleri, fitness salonları) ve B2G (belediyeler) kanallarıdır.
  12. Oculera: Sanal gerçeklik teknolojisi ile göz sağlığı hizmetlerini bir araya getiren bir dijital sağlık girişimidir. 50 yıldır hantal ve maliyetli makinelerle yapılan görme alanı, görme keskinliği gibi rutin testler, artık 500 gramlık gözlüğün takıldığı her yerde uygulanabilir hale geliyor. Kayıpsız performans, taşınabilirlik ve tam hasta uyumu sağlanırken satın alma maliyeti beşte birine düşürülüyor. CE ve FDA onaylı Oculera ürünleri B2B ve SaaS iş modeli ile global pazarda sağlık kurumlarına ulaştırılıyor.
  13. OPTIO: Konut tasarımı süreçleri için geliştirilmiş, kullanıcının arazisine göre, seçecek olduğu mimari tasarımları optimize ederek kullanıcı isteklerini karşılayan çözümler üreten, nihayetinde sadece dakikalar içerisinde inşaat firmalarına BIM modeli, CAD çizimler ve metraj dosyaları oluşturan, yapay zekâ temelli bir tasarım otomasyon ve optimizasyon aracıdır.
  14. Porion: Çölyak hastaları için her türlü besinin içerisindeki gluteni dakikalar içerisinde ve çok hassas miktarlarda (ppm) ölçebilen, cepte taşınabilir ve şarj edilebilir bir cihaz üretmektedir. Bu sayede ömür boyu glütensiz beslenmek durumunda olan ve uzun süre glütene maruz kaldıklarında hastalıklarının kansere kadar dönüşme riski taşıyan çölyak hastalarının, tükettikleri besinlerden emin olmalarını sağlamaktadır.
  15. solarVis: Güneş enerjisi santrali kurulumu yapan firmalar için müşteri kazanımı, 3B güneş projesi tasarımı, fizibilite analizi, müşteri ilişkileri yönetimi, kurum kaynak yönetimi ve enerji izlemeyi birleştiren bir uçtan uca yazılım çözümüdür. Böylelikle, güneş enerji santrali kurulumu yapan firmaların satış gücünü artırıp operasyonel giderlerini azaltıyor; potansiyel güneş enerjisi müşterilerinin farkındalığını artırıyoruz.
  16. Sweephy: Sweephy gelebilecek farklı kaynak ve formattaki verilere (finans verileri, transaction verileri, kullanıcı kaydı verileri vb.) otonom temizleme ve düzenleme hizmeti sunan on-premise yazılım modelidir. Sweephy olarak nöral ağlar ile veri setlerinin metadata’sı incelenerek, yapısal olan verilerde kolon açıklamalarına bakılarak, yapısal olmayan verilerde de veri setinin açıklamasına bakılarak veriye uygun temizleme modüllerini oluşturacağız. Derin öğrenme ve makine öğrenmesi ile geliştirdiğimiz algoritmalar veri düzenleme işlemlerini otonom şekilde sağlayacaktır.
  17. Vivente: Vivente, diyabete bağlı göz hastalıklarının erken teşhisi için yapay zeka çözümleri üretiyor. Bu amaçla retinayı görüntüleyen bir kamera ve yapay zeka tabanlı hastalık analiz yazılımları geliştiriyor. Web tabanlı karar destek sistemleri sayesinde hasta takibine olanak sağlıyor. Vivente sadece diyabete bağlı göz hastalıklarını değil retina görüntülenmesi ile tanı konulabilecek diğer göz hastalıklarını da erken tanıyarak herkes için ulaşılabilir bir göz hastalıkları tarama programı oluşturmayı hedefliyor.
  18. WeeKiddo: WeeKiddo okul öncesi dönemdeki çocuklar için interaktif, sosyal ve güvenli eğitim platformu. WeeKiddo 5P ve Montessori ile zenginleştirilmiş ve oyunlaştırılmış bir uygulamadır. Amacımız temel becerilerin ve sosyal gelişimin eğitimin tüm kollarını içe alan bir sistemde öğretilmesi. 5P ve Montessori ile geliştirilmiş sistem ile çocuklara 21.yüzyıl yetkinliklerini farklı ortamlarda sunmayı hedefliyoruz. Oyunlaştırılmış sistem, ebeveyn-çocuk- yaşıt-okul etkileşimi, QR sistemi ile offline ve online ürünün takibinin yapılması, çocuğa seviyesine uygun içerik yönlendirilmesi, zaman kısıtlaması, raporlama ve AR ile eğitimini desteklemek ve hayal gücüne katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun yanında yaptığımız STK partnerlikleri ile eğitimi ulaşılabilir kılmayı hedefliyoruz.
  19. Yolla: Yolla, son km dağıtımı süreci için modifiye ettiği elektrikli araçları ve kendi geliştirdiği yazılımı kullanarak maliyetleri ve süreçleri optimize eden, doğaya aşık, son kilometre teslimat çözümüdür. Yolla, kargo ve kendi lojistik ağı olan e-ticaret firmalarına yazılım ve operasyon hizmeti olmak üzere iki farklı modelde hizmet sunmaktadır.

Güncel İçerikler