Türk oyun şirketi Alictus’un yüzde 80 hissesi SciPlay tarafından 100 milyon dolara satın alındı

SciPlay, popüler mobil oyunların Türkiye merkezli önde gelen geliştiricilerinden Alictus’u satın alarak hızla büyüyen hyper-casual oyun pazarında genişlemesini sürdürdü.

Mobil ve web platformlarında dijital oyunların önde gelen geliştirici ve yayıncısı olan SciPlay, bugün geniş yelpazede bir küresel oyun geliştiricisi olma hedefi doğrultusunda popüler gündelik mobil oyunların küresel bir geliştiricisi ve yayıncısı olan Türk oyun şirketi Alictus‘un yüzde 80 hissesini satın aldı.

SciPlay, finansman gerektirmeyen 100 milyon dolar nakit ödeme karşılığında Alictus’un %80’ini satın alıyor. Önümüzdeki beş yıl içinde SciPlay, Alictus’un geri kalan %20’lik hissesini, spesifik gelir ve karlılık hedeflerine tabi olacak şekilde, eşit taksitler halinde toplamda 0 $ ile 200 milyon $ arasında değişecek tutarda satın alacaktır.

2013 yılında Ankara’da kurulan, sofistike uygulama içi reklam modeli ile karlı bir şirket olan Alictus, liste başı hyper-casual oyunlarıyla kendini kanıtlamış bir geliştiricidir. Veri odaklı bir yaklaşımla üstün derecedeki yaratıcı kabiliyetlere bir arada sahip olan Alictus, son derece disiplinli ve verimli bir oyun geliştirme süreciyle yüksek seviyede yeni oyun başarı oranıyla ilerlemektedir. Alictus 2019 yılından bu yana 300 milyondan fazla toplam indirme sayısına ulaşan popüler oyunlar geliştirmiş ve yayınlamıştır. Alictus’un birçok oyunu iOS ABD App Store mağazasında 1 numaralı Ücretsiz Oyun olmayı başarmıştır. Bunlar arasında Candy Challenge 3D™, Rob Master 3D™, Deep Clean Inc.™, Oh God!™, Money Buster!™ ve Collect Cubes™ sayılabilir.

Bu işlem SciPlay için şunları sağlayacaktır:

  • Hızla büyüyen hyper-casual oyun kategorisinde derin oyun havuzu ile artan ölçekte casual oyun pazarında hızlı büyüme.
  • Günlük aktif kullanıcılarda (DAU) yaklaşık 1,8 milyon ve aylık aktif kullanıcılarda (MAU) yaklaşık 28 milyon artış. Birinci taraf oyun verilerini genişleterek Şirketin oyuncular üzerinden para kazanma kabiliyetini artıracak ve SciPlay oyun eko-sisteminde çapraz promosyon fırsatları yaratarak oyuncuların yaşam süresi değerini yükseltecektir.
  • Yaklaşık 13 milyar $’lık küresel mobil oyun içi reklam pazarından faydalanacak olan Alictus’un uygulama içi reklam platformu ile gelir akışlarını çeşitlendirme.
  • Alictus’un hızlı büyüyen bir oyun merkezi niteliğindeki Türkiye’deki stüdyosunun SciPlay’in uluslararası stüdyo ağına eklenmesiyle casual oyun geliştirme kabiliyetlerinde artış.
  • Alictus’un geniş kapsamlı uluslararası oyuncu tabanı sayesinde SciPlay’in başlıca uluslararası pazarlarda etkinliğini artırarak küresel oyuncu ağında genişleme.

SciPlay İcra Kurulu Başkanı Josh Wilson şunları söyledi: “Alictus gibi kendini kanıtlamış bir pazar lideri ile ortaklık kurarak casual oyun pazarında genişlememize devam etmekten dolayı son derece heyecanlıyız. Alictus liste başı oyunları geliştirme konusunda etkileyici bir kültüre ve olağanüstü bir geçmişe sahip. Hyper-casual oyun pazarı SciPlay için doğal bir genişleme alanı, çünkü oyun mekaniği ve oyuncu demografisi açısından hâlihazırda faaliyet gösterdiğimiz ve büyümeye çalıştığımız gündelik oyun türleri ile benzerlik gösteriyor. Son derece yetenekli bir ekip ve hyper-casual oyunlardan oluşan sağlam bir oyun havuzu sayesinde bu satın alma SciPlay’in bu pazara girmesi için bir fırsat sunuyor. Ayrıca uygulama içi reklam modeline geçiş yapmamıza ve hızla büyüyen mobil reklam pazarına dâhil olmamıza yardımcı oluyor. Alictus’un hyper-casual oyun uzmanlığı ile bizim sektör lideri canlı hizmetlerimiz ve meta kabiliyetlerimizin bir araya gelmesi, merak uyandıran popüler oyunların geliştirilmesi yoluyla pazar payımızı artıracak ve oyuncu bağlılığını güçlendirerek gelir ve karlılık oranına destek olacaktır.”

Alictus CEO’su ve Kurucu Ortağı Emre Taş şunları söyledi: “Alictus dünyanın önde gelen hyper-casual oyun şirketlerinden biri olmayı başardı ve şu anda Kurucu Ortağımız ve COO’muz Ecem Baran ile birlikte büyüme stratejimizin bu önemli noktasında SciPlay ile güçlerimizi birleştirmekten dolayı heyecan duyuyoruz. SciPlay’in sınıfının en iyisi canlı hizmet kabiliyetleri, veri analizi platformu ve kaynakları ile hit oyunların geliştirilmesini hızlandırmanın yanı sıra yeni bir oyuncu grubunu da çekebileceğiz. Temelde kararlılığın ve ilerlemenin yer aldığı bir kültüre sahip olan Alictus’ta, bu ortaklığı mümkün kılan çalışmaları ve bağlılıkları için ekibimize teşekkür etmek istiyorum. SciPlay ile birlikte ekibimizin bir sonraki büyüme evremizde çok başarılı olacağına inanıyorum.”

Alictus, kurucu ortakları Emre Taş ve Ecem Baran önderliğinde mevcut yönetim ekibi tarafından yönetilmeye devam edecektir. SciPlay, Alictus’un genel merkezini ve stüdyosunu Türkiye’de tutmayı hedeflemektedir.

Bu süreçte SciPlay’in danışmanlığını Dechert LLP ve Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı yapmıştır. Bu işlemde Alictus’un özel finansal danışmanlığını Aream & Co. ve hukuk danışmanlığını Baker McKenzie ve Esin Avukatlık Ortaklığı yapmıştır.

Güncel İçerikler