Huawei’nin yeni işletim sistemi HarmonyOS nedir?

Huawei’nin yeni işletim sistemi HarmonyOS, Çin’de gerçekleşen Huawei Geliştirici Konferansı 2019 etkinliği kapsamında duyuruldu. Dünyanın ilk açık kaynak kodlu mikro çekirdek tabanlı işletim sistemi olma özelliği taşıyan HarmonyOS, Huawei’nin Android’e rakip olarak geliştirdiği bir işletim sisteminden çok daha fazlası. Gelin, bu yazımızda HarmonyOS’i tüm detaylarıyla tanıyalım.

Nesnelerin interneti teknolojisine odaklanıyor

Huawei’nin tüm akıllı nesneleri tek bir işletim sistemiyle yönetmeyi hedeflediği HarmonyOS otomobil, akıllı telefon, akıllı saat, bilgisayar, akıllı ev sistemi ve televizyon gibi işlemcisi olan tüm cihazlarda çalışabiliyor. Mikro çekirdek tabanlı geliştirilmesiyle nesnelerin interneti teknolojisine odaklanıyor ve işletim sisteminin kurulu olduğu tüm cihazların birbiriyle haberleşmesini sağıyor.

Öyle ki işletim sisteminin “harmoni” yani “uyum” adına sahip olması, tüm cihazlarla uyumlu olduğunun da en büyük işareti.

Android uygulamalarını adapte etmek kolay

Huawei’nin kendi işletim sistemini duyurmasıyla birlikte özellikle akıllı telefonlarında nasıl bir uygulama desteği sunacağı da merak konusuydu.

Şirketin yaptığı açıklamaya göre HarmonyOS, Android tabanlı geliştirilen uygulamaları port değişikliği gibi ufak güncellemelerle çalıştırabiliyor. Ayrıca açık kaynak kodlu yapısı sayesinde Android’in de temel aldığı Linux uygulamalarını ve HTML 5 ile geliştirilen yazılımları açabiliyor. Böylelikle Kotlin, Javascript, C ve C++ gibi birçok dille HarmonyOS için uygulama geliştirilebiliyor.

Son kullanıcılara yönelik uygulamalar ise Huawei’nin kendi uygulama mağazası Huawei App Gallery ile HarmonyOS kullanıcılarına sunulacak.

Tüm Huawei akıllı telefonlar HarmonyOS’e geçişi destekliyor

Huawei yeni işletim sistemi HarmonyOS üzerinde 2017 yılından bu yana çalışıyor olsa da Amerika Birleşik Devletleri‘nin Huawei’ye uyguladığı Android lisansının geçici bir süre askıya alınması gibi yaptırımlar HarmonyOS’in daha hızlı hayatımıza girmesini sağladı. Mevcut durumda Huawei ve ABD ilişkileri normale dönmüş olsa da olası bir yeniden yaptırım uygulanması durumunda kullanıcılar, hangi akıllı telefonların HarmonyOS’i kullanabileceğini de merak ediyor.

Huawei’nin açıklamalarına göre HarmonyOS, piyasadaki tüm Huawei ve Honor akıllı telefonları destekliyor. Huawei, sadece birkaç gün içinde yayınlayacağı güncellemeyle tüm telefonlarının Android’i bırakarak HarmonyOS’e geçiş yapmasını sağlayabiliyor.

Huawei ilk etapta HarmonyOS’i akıllı telefonlar için yayınlamayı düşünmüyor

Her ne kadar tek bir kararla HarmonyOS’in piyasadaki tüm mevcut Huawei telefonlara dağıtılabileceği açıklansa da Huawei, Google ile olan ticari ilişkilerini korumak ve ilerletmek istiyor. Bu nedenle şirket, bir zorlukla karşılaşmadığı sürece Google ile olan ilişkilerini sürdüreceğini ve HarmonyOS’i ilk etapta daha farklı ürün gruplarında tercih edeceğini belirtiyor.

Rakiplerinden daha performanslı çalışıyor

Huawei Geliştirici Konferansı’nda yapılan tüm açıklamalar, HarmonyOS’in ilk günden beri düşük bellek aralıklarında test edilerek geliştirildiğini ve bu nedenle aklınıza gelebilecek tüm donanımlarda performanslı bir şekilde çalışacağını işaret ediyor. Yine de henüz hiç kimse HarmonyOS ile çalışan bir cihazı test etme şansı bulamadığı için günlük kullanımda işletim sisteminin nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu olmaya devam ediyor.

Hangi ürünler HarmonyOS’i kullanacak?

HarmonyOS tüm ürün gruplarında kullanılabilecek olsa da ilk kez Honor Vision TV ile son tüketiciye ulaşacak.

 

 

Ayrıca Huawei, yakın zamanda HarmonyOS ile çalışan iki yeni akıllı saat modelini ve bir otomobili de son kullanıcıya ulaştırmayı hedefliyor. HarmonyOS ile çalışacak ilk akıllı telefonun ise 2019 yılının son çeyreğinde ya da 2020 yılının ilk çeyreğinde tanıtılacağı dedikoduları konuşuluyor.

Gerçek rakibi Android değil

HarmonyOS, Huawei’nin geçici süre karşılaştığı Android lisansının askıya alınması yaptırımı üzerine duyurulan bir işletim sistemi olarak algılanıyor. Bu nedenle HarmonyOS, Android’e rakip bir işletim sistemi olarak görülse de aslında gelecekte Android’i de kapsayacağı konuşulan Google Fuchsia OS‘i rakip alıyor.

Fuchsia OS, Google’ın uzun zamandır test ettiği ve geçtiğimiz yılın sonlarına doğru da isteyen herkesin denemesine izin verdiği bir işletim sistemi. Bu işletim sistemi akıllı telefonda, bilgisayarda ve farklı birçok cihazda çalışarak Google’ın tüm nesneleri tek bir işletim sistemiyle uyumlu hale getirmesine olanak tanıyor. Bu nedenle Fuchsia OS ve HarmonyOS aynı vizyonu paylaşıyor.

Xiaomi gibi şirketler de HarmonyOS’i kullanabilir

HarmonyOS ilk etapta sadece Huawei ve Honor ürünleri özelinde yapılan duyurularla karşımıza çıksa da daha önce paylaşılan bilgiler, Xiaomi ve Oppo gibi dev Çinli teknoloji şirketlerinin HarmonyOS’i test ettiğini ve Android’e göre çok daha performanslı bulduğunu aktarıyordu.

Huawei’nin Google, Intel ve Qualcomm gibi şirketlerle yaşadığı ticari problemler de temelinde Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptırımlarına dayandığı için HarmonyOS ile Google Fuchsia OS’in rekabeti aslında ABD ve Çin rekabetine dönüşebilir. Daha önce paylaşılan bilgileri de göz önüne aldığımızda, yakın gelecekte Xiaomi ve Oppo gibi diğer dev Çinli teknoloji üreticilerinin de HarmonyOS’e destek vereceği ve cihazlarında bu işletim sistemini kullanacağı olası görünüyor.

İlginizi Çekebilir: Xiaomi ve Oppo, Huawei’nin işletim sistemini denedi

Yazılım geliştiriciler için büyük fırsat

HarmonyOS, yeni bir işletim sistemi olmasının yanı sıra sahip olduğu büyük kullanıcı potansiyeliyle de geliştiriciler için önem taşıyor. Huawei uygulama geliştiricileri HarmonyOS için yazılım geliştirmeye ve bu ekosistemin bir parçası olmaya davet ediyor.

HarmonyOS, yüksek performanslı ve tüm cihazlarla uyumlu bir işletim sistemi olmasıyla birlikte yazılım geliştiricilere büyük kolaylıklar sağlıyor. Tek bir cihaz için uygulama geliştirdiğinizde diğer platformlar için de o uygulamayı uyumlu hale getirmek kolaylaşıyor.

Çok cihazlı Integrated Development Envirovment (IDE) birleşik bir derleme ve dağıtılmış bir mimari kit ile desteklenen işletim sistemi, farklı ekran düzeni kontrollerine ve etkileşimlerine otomatik olarak adapte olabiliyor. Sürükle bırak kontrolü sayesinde önizleme odaklı görsel programlamayı destekleyen HarmonyOS, geliştiriciler için de rahat bir programlama süreci yaratıyor. Ayrıca Huawei ARK Complier, Android’in sanal makinesiyle aynı seviyede performans gösteren ilk stabil derleyici olma özelliğini taşıyarak, geliştiricilerin çok çeşitli gelişmiş dilleri tek bir birleşik ortamda makine koduna derlemesini sağlıyor ve verimliliği arttırıyor.

HarmonyOS 1.0 ile çalışan ilk cihaz bu yıl içerisinde tüketicilerle buluşacak.

Güncel İçerikler