Türkiye ile Bahreyn arasında girişimciliğin geliştirilmesi için işbirliği yapıldı

Türkiye ile Bahreyn arasında nitelikli yabancı girişimcilerin sayısını artırmaya yönelik olarak ikili işbirliği protokolü, İstanbul Kalkınma Ajansı bünyesinde faaliyet gösteren Invest in Istanbul ile Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu (Bahrain EDB) arasında imzalandı.

İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, işbirliği protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, “Türkiye’de ilk defa yatırım ajansları arasında gerçek anlamda fiili işbirliğine dayalı bir anlaşma imzalıyoruz. Bu kapsamda İstanbul’a gelen Bahreynli girişimcilere havalimanından başlayan ve en az bir ay boyunca sürecek ücretsiz hizmetler sağlanacak. Karşılıklı olarak girişimci sayısını ve yatırım hacmini artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye ile Bahreyn arasında karşılıklı anlaşma

Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu Startup Müdürü Pakiza Abdulrahman ise “Bu protokol neticesinde girişimcilerin ortak proje geliştirme kültürüne katkı sağlamayı, Bahreyn ve İstanbul’un girişimcilik ekosistemini daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Bahreyn ile İstanbul arasında iki yönlü olarak girişimcilere çeşitli hizmetler sağlanacak olan işbirliği protokol metnini, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin ve Bahreyn’in resmi yatırım tanıtım ajansı Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu Startup Müdürü Pakiza Abdulrahman imzaladı.

İkili işbirliği protokolü çerçevesinde; Bahreyn’den İstanbul’a gelecek veya İstanbul’dan Bahreyn’e gidecek girişimcilere karşılıklı olarak; ilk bir ay ücretsiz daha sonrasında indirimli çalışma alanları, indirimli konaklama, geçici süreli ücretsiz şehir içi ulaşım imkanları, melek yatırımcılar ve mentorlar başta olmak üzere girişimcilik ekosistemine tanıtımları, şirket kurulumu ve çeşitli bürokratik işlemlerin tamamlanması, turistik aktiviteler ve tanıtım hizmetleri sağlanacak.

Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu Startup Müdürü Pakiza Abdulrahman yaptığı konuşmada “Bahreyn ve Türkiye, son yıllarda girişimcilik ekosistemlerinin daha da gelişmesine yönelik ciddi adımlar atıyor. Burada en önemli husus girişimcilerimizin küresel alanda daha da büyümesine odaklanmak. Bu protokolü ile start-up firmaların kendi aralarında geliştirecekleri işbirliklerine zemin hazırlamayı hedefliyoruz. Girişimcilerimiz arasında fikir ve kaynak paylaşımından doğan sinerji ile yeni fırsatların yakalanmasını ve ekonomilerimizin hem ticari hem de yatırım anlamında hacmini artırmak istiyoruz” dedi.

Bahreyn Sermayeli Şirket Sayısının Artırılması Hedefleniyor

2018 sonu itibarıyla Ticaret Bakanlığı verilerine göre Bahreyn’e ihracatımız 299 milyon dolar olarak hesaplanırken ithalatımız ise 187 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nün 2018 sonu itibarıyla yayınladığı verilere göre ülkemizde faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin yaklaşık 20 bini Arap coğrafyasından ülkemize gelen yatırımcılar tarafından kurulmuştur. Bunlardan 10 bin 521’inde Suriye, 2 bin 647’sinde Irak, bin 295 adedinde ise Suudi Arabistan sermayesi bulunmaktadır. Bahreyn sermayeli şirket sayısı ise 68 olarak gerçekleşmiştir. İmzalanan protokol ile bu sayının hızla artırılması hedeflenmektedir.

Invest in Istanbul, 45 ülkeden 227 yatırımcıya hizmet verdi

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) sekiz kamu kurumunu bir araya getirdiği ve yabancı yatırımcının tek ofisten tüm yatırım işlemlerini gerçekleştirebildiği hizmet ofisi Invest in İstanbul, resmi olarak kurulduğu 21 Haziran 2017 tarihinden bu yana 45 farklı ülkeden 227 yatırımcıya hizmet verdi. Invest in Istanbul aracılığıyla 123 yabancı yatırımcıya bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra ticaret sicil, ikamet izni, vergi kaydı, yatırım yeri araştırması, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verildi.

Güncel İçerikler