Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu, sunulan olanaklarla Türk girişimcileri ülkesine davet ediyor

Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu (EDB); Türk startup’larına özel ücretsiz hızlı kurulum desteği verdiğini açıkladı. Bu süreçte Türk startup’lara Bahreyn’deki startup ekosistemine hızlı giriş ve sunulan fırsatlardan yararlanma imkânı sunacak. Türk startup’lar bu hızlı kurulum süreci ile Bahreyn ve GCC (Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi) pazarına girebilecekler.

Hızlı kurulum süreci aşağıdaki servisleri kapsayan özel bir danışmanlık hizmeti olarak yürütülecek ve EDB tarafından bu hizmetler startup’lara ücretsiz olarak verilecek:

  • Oturma izni, vize koşulları ve ticari sicili kapsayan pazara hızlı giriş işlemleri,
  • Bahreyn merkezli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan yardım ve finansal desteklere erişim,
  • Bahreyn’deki iş geliştirme merkezlerinden ve hızlandırıcı kurumlardan nasıl yararlanılacağına dair rehberlik hizmeti.

Bu maddelerin yanı sıra Bahreyn merkezli hızlandırıcılar, iş geliştirme merkezleri ve ortak çalışma alanları Türk startup’lara, işlerini büyütmek ve geliştirmek için ihtiyaç duyacağı bağlantıları kurmalarını desteklemek amacıyla kendi program ve network’lerini de açacaklar.

Sağlanan tüm bu olanaklar başlangıç seviyesindeki startup’lara, gelişmeleri ve GCC ülkeleri de dahil geniş bir pazara ulaşma imkanı sunan Bahreyn startup ekosistemine tam erişim olanağı sunuyor. Bahreyn, komşu ülkelere oranla %30-40 daha düşük maliyetli operasyon ortamı, kalifiye yerel iş gücü, tüm GCC pazarına erişimi kolaylaştıran coğrafi bir merkez ve startup’ların büyüme ve gelişmesine elverişli bir ortam ve altyapı sunuyor.

Pakiza Abdulrahman

Bahreyn EDB İş Geliştirme ve Startup’lar Müdürü Pakiza Abdulrahman, sunulan imkânlarla ilgili ”Bu olanaklar Türk startup’larına daha fazla erişim sağlayacak. Bahreyn, hızlı büyüyen, bölgedeki en büyük pazar olan Suudi Arabistan pazarını da kapsayan, komşu ülkelere kolay erişim imkânı sunan ve güçlü bağlantıları olan bir pro-startup merkezi. Bahreyn, teknolojik startup’lara ürün ve hizmetlerini test etmek, geliştirmek ve ölçeklendirmek için mükemmel bir coğrafi konum ve destekleyici bir startup ekosistemi sunuyor. Türkiye’den gelecek startup’larla yakın ilişki kurmak ve onları ağırlamak için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Bu olanaklarla ilgili bilgi almak için; 29 Nisan’da düzenlenecek olan Startup Turkey‘de fuaye alanındaki Bahreyn EDB standını ziyaret edebilir, Pakiza Abdulrahman ile LinkedIn üzerinden iletişim kurabilir veya web sitesini inceleyebilirsiniz.

Türkiye ile Bahreyn arasındaki ilişki

Türkiye, 2018’de Bahreyn’de gerçekleştirdiği 297 milyon doları bulan Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) ile Bahreyn’e en çok yatırım yapan üçüncü ülke oldu. Bahreyn hâlihazırda Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Finansbank ve Kuveyt Türk gibi Türkiye’nin önde gelen bankalarına ev sahipliği yapıyor. TAV, Orta Anadolu, Gama Holding, Göknur Gıda ve Sönmez Metal gibi şirketlerin yanı sıra gıda ve içecek sektöründe de Mado, Simit Sarayı, Sütiş, ve Köşebaşı faaliyet gösteriyor. Ayrıca Bogazici Ventures (Menapay), Justmop and Mental Up gibi startup’lar da Bahreyn’de operasyonlarını kurma sürecindeler.

Güncel İçerikler