İrlanda merkezli PlantEdit, bitkilerin genomunda CRISPR-Cas9 teknolojisini kullanarak modifiye bitkiler yetiştiren ilk tarımsal biyoteknoloji şirketi olarak kuruldu.
CRISPR-Cas9 sistemi, kısa adıyla CRISPR, genetik kodun belirli kısımlarının hedeflenerek DNA’da istenen değişikliklerin yapılmasını sağlayan bir teknik. Hücrelerdeki genlerin kalıcı olarak değiştirilmesiyle yüksek verimli ve dayanıklı bitkiler geliştirilmektedir. Bu teknolojiyle ele alınan tarım ürünleri arasında soya fasulyesi, yağlık kolza, mısır, pirinç ve mantar bulunuyor.
Bitki ıslahı ve CRISPR bitkileri pazarı, modern yetiştirme teknolojilerini ve genetik yöntemlerdeki ilerlemeleri kullanarak gelişmiş mahsul çeşitlerine artan talep gibi çeşitli faktörlerden yararlanmaktadır. 2023 yılında bitki ıslahı ve CRISPR bitki pazarının, 14.6 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülmektedir. Pazarın küresel boyutta bu kadar hızlı büyümesindeki etkenlerinden biri de, PlantEdit gibi startup’ların kolaylıkla pazara girebilmesi.
PlantEdit bitki genomu düzenleme platformu olan ToolGen ile birlikte GDO’suz, yenilikçi, sürdürülebilir ve tüketici odaklı bitki ürünleri geliştirilmektedir.
Geçmişte, gıda şirketleri ürünlerinin daha uzun süre dayanmasını sağlamak ve lezzetini korumak için trans yağları kullandılar. Ancak bu yağların kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi pek çok ciddi hastalığa sebep olması kullanımlarında azalmaya yol açtı. Böylelikle gıda şirketleri yüksek oleik yağlara veya hurma çekirdeği yağlarına yöneldiler.
PlantEdit, soya fasulyesinde oleik asit miktarını arttıran FAD2 genini mutasyona sokarak yüksek oleik yağ içeriğine sahip soya fasulyeleri üretmektedir. Soya fasulyesinden elde edilen yağ, zeytinyağı bileşimine eşdeğer olduğu için daha sağlıklı ve lezzetli yağların üretilmesine de olanak sağlıyorlar.
Ayrıca PlantEdit, genomu düzenlenmiş bitki platformunu kullanılarak saf memeli proteini üretmeyi ve uygun maliyetli insan ilaçlarını geliştirmeyi amaçlamaktadır.