Yerli girişim Toyi, dünyanın en büyük platformlarından Kickstarter’da fonlanmaya başladı

Çocukların etraflarındaki nesneleri oyuncağa dönüştürmelerini sağlayan oyun kiti Toyi, Kickstarter’da 20 bin dolar hedefli bir kampanya başlattı.

Toyi, çocukların etraflarındaki her şeyi eşsiz oyuncaklara dönüştürmelerini sağlayan, sınırsız, yönergesiz bir oyun kiti olarak karşımıza çıkıyor. Toyi sayesinde bir su şişesi, altı kollu bir robota; eski kutular, tren vagonlarına; veya bir kozalak, sevimli bir yaratığa dönüşebiliyor. Toyi bu kampanyada 20.000 dolar toplayarak toplu üretime geçmeyi ve oyuncak sektöründe serbest ve çocukların yönlendirdiği oyunu destekleyen bir alternatif yaratmayı hedefliyor.

Günümüz koşullarında yaratıcılıkları körelen çocuklara yepyeni bir oyun deneyimi sunan Toyi, 5 Kasım – 2 Aralık 2018 tarihleri arasında Kickstarter üzerinde satışa sunuluyor. Kickstarter üzerinden gerçekleştirilen kitlesel fon toplama kampanyası süresince alınan her bir Toyi kiti karşılığında dünyanın farklı bölgelerindeki sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan operasyonel işbirlikleri ile bir adet Toyi kiti de dezavantajlı çocuklara ulaştırılacak.

“Her şeyi bir oyuncağa, her yeri bir oyun alanına çevirelim!”

Toyi, İstanbul merkezli bir sosyal girişim. Elif Atmaca ve Ögeday Uçurum tarafından 2017 yılında kurulan Toyi, 2017 yılında sosyal inovasyon platformu olan imece destek programını tamamladı ve etkisini artırmak için 2018 yılında yine İstanbul merkezli disiplinlerötesi bir inovasyon platformu olan ATÖLYE ile ortaklık yaptı. Çocukların hayal güçlerini tetikleyecek bir araç ortaya çıkarmak isteyen Toyi’nin tasarımcısı Elif Atmaca bu ihtiyacı şöyle ifade ediyor: “Özellikle dezavantajlı çocukların olduğu bölgelerde çocuklara istedikleri oyuncağı ulaştıramıyoruz, o zaman çocukların etraflarındaki her şeyi oyuncağa çevirmelerini sağlayacak bir şey yapalım.” Bu fikirden yola çıkarak hayata geçirilen Toyi; şehir yaşamı, okul başarısı baskısı, ebeveyn yönlendirmeleri ve oyuncak sektörünün kısıtları yüzünden yaratıcılıklarını kullanamayan tüm çocukların bu yaklaşımdan ve üründen faydalanabileceğini fark ederek geliştirildi. Toyi bugün cinsiyet, dil, coğrafi konum ve sosyoekonomik düzey fark etmeksizin her çocuğun oyuncağı olmayı hedefliyor.

Açık uçlu oyun deneyimiyle çocuklara ve oyuna daha çok yer

Oyun ve oyuncak sektörünü, yaratıcılıkları çocuklara göre daha sınırlı olan yetişkinler şekillendiriyor. Oyunun kurallarını yetişkinler koyuyor, çocuklara nasıl oynamaları veya nasıl oyuncaklar yapmaları gerektiğini onlar söylüyor. Birleştirilecek yapı taşlarından oluşan oyuncaklarda bile son ürün çocuklara baştan gösteriliyor. Toyi ise önceliği çocuğun ihtiyaçlarına veriyor, serbest oyunu destekliyor. Toyi oyuncak kitinin içinde yönerge ve kurallar yok. Tüm süreç çocukların hayal gücüne bırakılıyor. Açık uçlu oyun deneyimi sağlayan Toyi ile çocuklar yaratıcılıklarını kullanarak sonsuz sayıda oyuncak yapabiliyor. Toyi, oyunun yönetimini çocuklara bırakarak, kendi uydurdukları oyunlardan da hayat boyu işlerine yarayacak beceriler kazanabileceklerini ebeveynlere, eğitimcilere ve tüm yetişkinlere hatırlatıyor.

21. yüzyıl becerileri oyunla gelişiyor

Çocukların büyürken yaratıcılıklarını kaybetmemelerini sağlamak için tasarlanan Toyi, onların bu yüzyılda ihtiyaç duyduğu birçok beceriyi de geliştirmelerine imkân veriyor. Çocuklar Toyi ile etraflarındaki nesneleri yeniden tasarlarken ileri dönüşüm yaparak ‘tüketmeden üretme’ içgüdüsünü erken yaşta kazanıyor. Toyi, sunduğu özel oyun deneyimiyle, çocukların problem çözme, eleştirel ve yenilikçi düşünme, iletişim, uyum sağlama, birlikte çalışma, inisiyatif alma gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirirken, daha üretken, yaratıcı, özgüvenli, doğaya saygılı ve hayat boyu öğrenen bireyler olmalarına yardımcı oluyor.

Güncel İçerikler