Apple 1 trilyon dolar değere ulaştı

Sonunda beklenen gerçekleşti. Google’ın yarışa dahil olmasının ardından Apple da 1 trilyon dolar değerleme yarışında sona geldi. Bu sayede 1 trilyon dolara ulaşan ilk teknoloji şirketi oldu. Bu hafta elde edilen kazançtan sonra Apple’ın hisse fiyatı NASDAQ Borsası’nda 207.05 dolar dolaylarında işlem görmeye başladı.

Akıllı telefon satışlarının durulmaya başladığı şu zamanlarda bile şirket ürettiği iPhone X’ler sayesinde satış rakamları artıyor. Öyle ki, satışlar %1 oranında artmış gözükse de Apple’ın toplam geliri %20 oranında arttı. iPad satışları zaman zaman iniş çıkış yaşasa da Mac satışları devamlı olarak düşmeye başladı.

Fakat önümüzdeki birkaç sene içerisinde Apple tüm kurumsal şirketlerin önemli bir parçası olmayı hedefliyor. Bunu düşünmesindeki en önemli etken ise şirketin tüm hizmetlerinin (Apple Music, iCloud, Apple Pay gibi) giderek popülerleşmesi. Kullanımları sürekli artan bu hizmetler şirkete bu sene 9.6 milyar dolar gelir kazandırdı. Hizmetlerin yanı sıra iPhone satışları Apple’ın en önemli kazanç kapısı.

Apple yıllardır piyasa değeri konusunda dünyanın en büyük şirketlerinden biri oldu. Bunu sürdürmek için ise günden güne gelişiyor. Fakat bu kazançlar günden güne antitröst (rekabet hukuku) sorunlarına neden oluyorlar. Yani şirketler yeri geldiğinde ekonomik ve politik olarak güçlerini kullanabiliyorlar. Örnek vermek gerekirse Mark Zuckerberg ABD’deki 2017 seçimlerini etkilemekle yargılanmıştı. Apple CEO’su Tim Cook ise birçok siyası liderden daha güçlü konumda. Biz yine de teknoloji devlerinin bu güçlerini iyiye kullanmasını umalım.

Güncel İçerikler